Η ιστορία της Ceridwen

Η ιστορία της Ceridwen

Η ιστορία της Ceridwen

Αυτή είναι η ιστορία της Ceridwen, μιας πανέμορφης Ουαλής μάγισσας, με ταλέντο στις μεταμορφώσεις, την οποία δημιούργησε ο Taliesin, ο πιο φημισμένος Βάρδος της Ουαλίας.

Η Ceridwen λοιπόν, ζούσε κοντά στη λίμνη Bala της Βόρειας Ουαλίας και ήταν κάτοχος του μαγικού τσουκαλιού της ποιητικής έμπνευσης και κατείχε άριστα την τέχνη της μεταμόρφωσης. Ήταν μητέρα μιας  πανέμορφης κόρης, της Creirwy και ενός κακάσχημου γιού, του  Morfran. Η Ceridwen θέλησε να δώσει στον γιό της περίσσεια σοφία προς αντιστάθμιση της ανείπωτης ασχήμιας του.

Wicca, παγανισμός, Κέλτικη μυθολογία, 
Η ιστορία της Ceridwen, Taliesin, μαγεία

Έτσι έβαλε το μαγικό της τσουκάλι στη φωτιά και ξεκίνησε να φτιάχνει ένα περίπλοκο και απαιτητικό φίλτρο. Ένα φίλτρο που θα χάριζε απίστευτη σοφία και ποιητική έμπνευση. Όμως το φίλτρο αυτό χρειαζόταν να βράζει για ένα ολάκερο έτος και μια μέρα. Έβαλε λοιπόν ένα αγόρι να φροντίζει το μαγικό φίλτρο όσο αυτό θα έβραζε. Το αγόρι το λέγαν Gwion Bach και μια μέρα, καθώς ανακάτευε το φίλτρο αφαιρέθηκε, με αποτέλεσμα να πεταχτούν τρείς σταγόνες από το μαγικό φίλτρο στον αντίχειρά του και να τον τσουρουφλίσουν. Ενστικτωδώς έφερε το δάχτυλό του στο στόμα του για να το ανακουφίσει από τον πόνο και αυτομάτως απέκτησε τη σοφία και τη γνώση που η Ceridwin προόριζε για τον γιό της.

Οι περιπέτειες του Taliesin

Δε χρειάζεται να έχει κάποιος απίστευτη σοφία για να ψυλλιαστεί πως η Ceridwen θα γινόταν έξαλλη μόλις το μάθει. Έτσι ο Gwion άρχισε να τρέχει για να γλιτώσει. Φυσικά η Ceridwen το έμαθε και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα επικό κυνηγητό! Ο  Gwion λόγω του μαγικού φίλτρου απόκτησε μαγικές δυνάμεις και μεταμορφώθηκε σε κουνέλι για να τρέχει γρηγορότερα. Η Ceridwen μεταμορφώθηκε σε θηλυκό κυνηγόσκυλο και συνέχισε την καταδίωξη.

Λίγο πριν η Ceridwen πιάσει τον Gwion εκείνος πήδηξε στο ποτάμι και μεταμορφώθηκε σε σολομό. Αλλά η Ceridwen χύμηξε πάνω του με τη μορφή της ενυδρίδας. Και ο Gwion πετάχτηκε από το νερό ως τρυποφράκτης και η Ceridwen στο κατόπι του ως ξεφτέρι. Απελπισμένος βρήκε καταφύγιο σε έναν αχυρώνα και κρύφτηκε ως σπόρος καλαμποκιού, σκεπτόμενος πως έτσι θα περάσει απαρατήρητος. Όμως εκείνη μεταμορφώθηκε σε μια μαύρη, μεγάλη, κότα, τον βρήκε και τον κατάπιε.

Η ιστορία της Ceridwen, μαγεία, Wicca, παγανισμός, Κέλτικη μυθολογία, Βάρδοι

Λόγω της επίδρασης του μαγικού φίλτρου, ο Gwion δεν πέθανε, αλλά παρέμεινε μέσα στην κοιλιά της μάγισσας και εκεί μέσα ξεκίνησε να μεγαλώνει! Όταν γεννήθηκε ήταν ένα πανέμορφο μωρό. Η Ceridwen λυπήθηκε να το βλάψει και έτσι τον έβαλε, τυλιγμένο με τομάρια ζώων, μέσα σε ένα βαρκάκι και τον πέταξε στον Ωκεανό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δε θα πάθει κακό. Όντως, το παιδί, αφού περιπλανήθηκε για χρόνια πολλά στριφογυρίζοντας στον Ωκεανό και παραδόξως χωρίς να γεράσει ούτε μια μέρα, σώθηκε. Ξεβράστηκε στις Ουαλικές ακτές και βρέθηκε από κάποιον τοπικό πρίγκηπα. Το μωρό μπορούσε να συνθέτει πανέμορφα ποιήματα, παρά το μικρό της ηλικίας του. Όταν μεγάλωσε δε, έγινε ο διάσημος βάρδος Taliesin.

Η ιστορία του Taliesin :

Πολλές ιστορίες που αποδίδονται στον ξακουστό Βάρδο Taliesin έχουν χρονολογηθεί σε μεταγενέστερες περιόδους (12ο-13ο αιώνα κ.χ.), πιθανόν από ποιητές που οικιοποιήθηκαν το όνομα του. Ο Taliesin πιστεύεται ότι έζησε μεταξύ 534 κ.χ. και 599κ.χ. Ήταν αρχι-βάρδος στις αυλές τουλάχιστον τριών βασιλιάδων της Βρετανίας, και σχετίζεται με το Βιβλίο του Taliesin, ένα κείμενο από τον 10ο αιώνα που περιέχει τα ποιήματά του.
Η ζωή του Taliesin μυθοποιήθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Elis Gruffydd, ο οποίος άντλησε στοιχεία από την Κελτική λαογραφία και την υπάρχουσα προφορική παράδοση.

η ιστορια της Ceridwen, η ιστορια του Taliesin, wicca, παγανισμος, Βαρδοι, Κέλτικη μυθολογια

I have been in a multitude of shapes,
Before I assumed a consistent form.
I have been a sword, narrow, variegated,
I have been a tear in the air,
I will believe when it is apparent.
I have been the dullest of stars.
I have been a word among letters,
I have been a book in the origin.

η ιστορια της Ceridwen, η ιστορια του Taliesin, wicca, παγανισμος, Βαρδοι, Κέλτικη μυθολογια

I have been the light of lanterns,
A year and a half.
I have been a continuing bridge,
Over three score river mouths.
I have been a course,
I have been an eagle.
I have been a coracle in the seas:
I have been compliant in the banquet.

η ιστορια της Ceridwen, η ιστορια του Taliesin, wicca, παγανισμος, Βαρδοι, Κέλτικη μυθολογια

I have been a drop in a shower;
I have been a sword in the grasp of the hand
I have been a shield in battle.
I have been a string in a harp,
Disguised for nine years,
in water, in foam.
I have been sponge in the fire,
I have been wood in the covert.

O Pagan folk μουσικός Damn the Bard εξιστορεί με το δικό του μοναδικό τρόπο τον μύθο αυτό στο μουσικό κομμάτι “Ceridwen and Taliesin”. Η ιστορία της Ceridwen και του Taliesin:

Ceridwen: Μάγισσα και Θεά

Η Ceridwen εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως μια μάγισσα στην ιστορία του Taliesin. Αναφορές στην Ceridwen και το τσουκάλι της που βρέθηκαν σε έργα του 12ου αιώνα παρουσιάζουν την Ceridwen όχι ως απλή μάγισσα, αλλά ως μια Θεά της ποίησης. Ο βικτοριανός ποιητής Thomas Love Peacock έγραψε επίσης ένα ποίημα με τίτλο: Τhe Cauldron of Ceridwen. Αργότερα οι συγγραφείς την αναγνώρισαν ως Θεά του Κέλτικου πανθέου. Ενώ ο Robert Graves την ενσωμάτωσε στην αντίληψή του για την τριπλή Λευκή Θεά.

Όντας μια δύναμη καταστροφής και μεταμόρφωσης και έχοντας στην κατοχή της το τσουκάλι της αναγέννησης, είναι η σκοτεινή μορφή της Θεάς, η σκοτεινή μητέρα. Στη Wicca, η Ceridwen είναι Θεά της αλλαγής, της αναγέννησης και του μετασχηματισμού και το τσουκάλι της της συμβολίζει τη γνώση, τη σοφία και την έμπνευση.

Πηγές:

  • The Tale of Gwion Bach’ from ‘The Mabinogi and Other Medieval Welsh Tales’ edited and translated by Patrick K. Ford, 1997, 2019
  • ‘The tale of Taliesin’ from ‘The Mabinogi and Other Medieval Welsh Tales’ edited and translated by Patrick K Ford, 1997, 2019
  • Edward Davies (1809). The Mythology and Rites of the British Druids
  • Charles Isaac Elton, Origins of English History, B. Quaritch, 1882, p.253
  • Ronald Hutton, The Triumph of the Moon: A History of Modern Pagan Witchcraft
  • Ronald Hutton, The Pagan Religions of the Ancient British Isles: Their Nature and Legacy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*