fbpx

Ο Όφιος Ερμής

Μια Μικρή Ιρλανδική Ιστορία

Το Samhain κατέφτασε! Μια ιερή εποχή για χιλιάδες Μάγισσες, Δρυίδες, Wiccans και Παγανιστές καθώς είναι η Γιορτή των Πνευμάτων και ένα από τα 4 μεγάλα Κέλτικα φεστιβάλ Φωτιάς. Παράλληλα, η εποχή αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς μύθους και ιστορίες, τα οποία κρύβουν βαθύτερες αλήθειες και μυστικά. Ιστορίες που περνούν από γενιά σε γενιά, χαρίζοντας μια δόση μαγείας στις ζωές μας. Τι θα λέγατε λοιπόν να μοιραστούμε μαζί σας μια μικρή Ιρλανδική ιστορία;

Η ιστορία του Aillén Mac Midgna περιγράφεται στο διήγημα “The Boyhood Deeds of Fionn”, που ανήκει στον Κύκλο Fenian της Ιρλανδικής Μυθολογίας. Πρόκειται για μια Ιρλανδική ιστορία που αφηγείται τα παιδικά κατορθώματα του Fionn mac Cumhaill.

Η μαγική άρπα και η φωτιά

παγανισμος μυθολογια wicca correllian samhain halloween irish mythology θεσσαλονικη αθηνα  Ιρλανδική ιστορία

Ο Aillén Mac Midgna ήταν ένας καλικάντζαρος που ξερνούσε φωτιά και ήταν από το μέρος εκείνο του Αλλόκοσμου που φέρει την ονομασία Mag Mell. Ήταν εγγονός του Dagda Mor, του Άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Γνωστός και ως ” Τhe Βurner”(Ο Εμπρηστής), ο Aillén ήταν μέλος της μαγικής φυλής, που ήταν γνωστή ως Tuatha Dé Danann. Επέλεγε τα θύματά του και παίζοντας νεραϊδομουσική με την άρπα του και εκείνα έπεφταν σε βαθύ ύπνο. Για 23 χρόνια ο Aillén σκορπούσε τον τρόμο στην πιο ιερή τοποθεσία της Ιρλανδίας, τον λόφο Tara, έδρα του Βασιλιά της Ιρλανδίας. Κάθε χρόνο, την παραμονή του Samhain, ο Aillén έφτανε στην Τara και έπαιζε την ιρλανδική του άρπα με τέτοια επιδεξιότητα ώστε μάγευε τους πάντες στην γύρω περιοχή κάνοντάς τους να αποκοιμηθούν.

Μόλις έπεφταν όλοι για ύπνο, έκαιγε κάθε οικοδόμημα και θησαυρό αφήνοντας πίσω του μόνο στάχτες. Όταν τελείωνε, ο Aillén επέστρεφε στη νεραϊδοχώρα του στο Sídh Finnachaid αφήνοντας τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν ότι κατέστρεψε. Κανείς δεν μπορούσε να σκοτώσει τον καλικάντζαρο που σκορπούσε τον τρόμο με τη φωτιά, καθώς όλοι υπέκυπταν στα υπνωτικά του ξόρκια. Να όμως που συνάντησε μια μέρα τον ισάξιό του στο πρόσωπο του νεαρού ήρωα Fionn Mac Cumhaill.

Η μεγάλη αναμέτρηση

Όπως όλοι οι άλλοι, ο Fionn δεν ήταν άτροτος στο μουσικό ξόρκι του Aillén, οπότε χρειαζόταν έναν τρόπο για να αποφύγει να πέσει θύμα της μαγείας του καλικάντζαρου. Αλλά το πώς θα το κατορθώσει αυτό δεν είχε ιδέα. Ένας άλλος Ιρλανδός πολεμιστής με το όνομα Fiacha είχε στην κατοχή ένα δόρυ με τριάντα πριτσίνια από αραβικό χρυσό στην υποδοχή του. Η κεφαλή του ήταν τυλιγμένη με ειδικό ύφασμα καθώς ήταν μαγεμένη με δηλητήριο. Το δόρυ έφερε την ονομασία Birgha και ανήκε κάποτε στον ίδιο τον Aillén Mac Midgna. Ο Fiacha όμως δεν κατείχε την γνώση για το πώς να το χρησιμοποιήσει. Ο Fionn mac Cumhaill, από την άλλη, έχοντας αποκτήσει σοφία από τον Μεγάλο Σολομό της Γνώσης, ήξερε ακριβώς πώς να το χρησιμοποιήσει.

Την παραμονή του Samhain, ο Fionn κράτησε το δόρυ και έβγαλε το προστατευτικό ύφασμα από την κεφαλή του δόρατος και έσκυψε το πρόσωπο του πάνω του. Η ζέστη του δόρατος και οι αναθυμιάσεις του χάρισαν στον Fionn προστασία από το μουσικό ξόρκι του Aillén. Περίμενε τον Aillén να πλησιάσει και σε κοντινή απόσταση τον κάρφωσε με το δόρυ. Και, ναι! Ο καλικάντζαρος ήταν πλέον νεκρός! Επικράτησε ενθουσιασμός και μεγάλη χαρά! Στήθηκε τρανή γιορτή και ο Βασιλιάς ρώτησε τον Fionn τι αμοιβή ζητάει για την νίκη του. Εκείνος ζήτησε την διοίκηση των Πολεμιστών Fianna της Ιρλανδίας, μία ομάδα πολεμιστών που ιδρύθηκε για να προστατεύει τον Βασιλιά και ολόκληρο το βασίλειο. Ο Βασιλιάς αποδέχτηκε το αίτημα του και ο Fionn έγινε o νέος αρχηγός των Fianna.

Φυσικά, αυτή η πράξη όπως και κάθε άλλη φέρει συνέπειες ίσως ανυπολόγιστες εξαρχής. Πώς θα αντιδρούσαν οι Tuatha De Danann σε αυτές τις εξελίξεις; Γιατί κάθε φορά που διαταράσσεται η κοσμική τάξη χρειάζεται μια περίοδος εις βάθος χρόνου για να επέλθει και πάλι ισορροπία. Το τι απέγινε η άρπα του Aillén παραμένει ένα μυστήριο. Κάποιοι λένε πως βρίσκεται βαθιά μέσα στο Sidh Fiannachaidh, περιμένοντας να μαγέψει για άλλη μια φορά τον κόσμο με τη μελωδία της.

Όταν το χάος αγγίζει την κοσμική τάξη

wicca samhain halloween irish mythology correllian paganism παγανισμος κελτες θεσσαλονικη αθηνα Ιρλανδική ιστορία

Το Samhain σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου, του ετήσιου μαγικού κύκλου. Είναι η αρχή της επικράτησης του σκοταδιού στη Γη και της εισβολής του χάους στη ζωή. Το  Samhain (όπως και το Beltaine) είναι μια περίοδος που ανοίγουν οι «πόρτες» προς τον Αλλόκοσμο, επιτρέποντας σε περίεργα όντα και στις ψυχές των νεκρών να έρθουν στον κόσμο μας.

Στο μύθο μπορούμε να δούμε πολύ καθαρά τον σύνδεσμο αυτό μεταξύ της κοσμικής τάξης και της κοινωνικής τάξης, όπως αποτυπώνεται στη σχέση πολιτείας και βασιλιά. Καθώς και την προσωποποίηση του Χάους στην μορφή του Aillén. Ο Aillén απείλησε την κοσμική τάξη εξαπολύοντας την επίθεσή του την ημέρα της πτώσης του Ήλιου και χτύπησε την κοινωνική και πολιτική τάξη καίγοντας την Tara. Ακριβώς αυτήν τη νύχτα όμως που κυριαρχούσε η σύγχυση και το χάος και ο δρόμος για τον κρύο χειμώνα ήταν πλέον ξεκάθαρος, οι Κέλτες επέλεξαν να καλωσορίζουν το νέο έτος ανάβοντας φωτιές και τελώντας τις μεγάλες γιορτές τους. Έτσι αναζωπύρωναν τη ζωή στον κόσμο τους , και προετοιμάζονταν για την αναζωογόνηση του Ήλιου και την επιστροφή του. Και αυτές τους οι πράξεις κρατούσαν το βασίλειο ενωμένο.

ΠΗΓΕΣ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *