fbpx

Ο Όφιος Ερμής

Ώστε θέλεις να γίνεις Μάγισσα/Μάγος;

Τι είναι όλο αυτό το πράγμα με τη Μαγεία και τη Wicca ως Θρησκεία, τέλος πάντων στην Ελλάδα; Μήπως το να είσαι Μάγισσα ή Μάγος σημαίνει ότι μπορείς να δείχνεις με το δάκτυλό σου και να κάνεις πράγματα να συμβαίνουν; Σημαίνει ότι μπορείς να μάθεις να πετάς επάνω σε σκούπες και να μεταμορφώνεις ανθρώπους σε βατράχια;

Καλά… όχι ακριβώς!

Η Wicca ως Θρησκεία Ελλάδα αθήνα

Τι είναι η Wicca & ποιες είναι οι βασικές της θέσεις

Η Wicca ως Θρησκεία δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση της Μαγείας, παρά το γεγονός ότι τη χρησιμοποιεί. Η Wicca αφορά στη θέση σου στο Σύμπαν και στην εξέλιξή σου ως πνευματικό ον. Ασχολείται με την προοδευτική σου κίνηση στο προσωπικό σου πνευματικό μονοπάτι. Σχετίζεται με τη μάθηση, με την ανάπτυξη και με το να γίνεις το καλύτερο δυνατό που μπορείς.

Με άλλα λόγια, η Wicca ως Θρησκεία είναι ένας τρόπος κατανόησης και αλληλεπίδρασης με τη Θεότητα και το Σύμπαν. Είναι ένα θετικής ζωής μονοπάτι ανέλιξης και διεύρυνσης που μπορεί ο καθένας να διερευνήσει.

Βασίζεται στην ευλάβεια προς τη Φύση και τους κύκλους Της· στον σεβασμό προς τη Γη και όλα Της τα πλάσματα. Η Wicca εκτιμά τις φυσικές δυνάμεις του Σύμπαντος και τις βλέπει να αντανακλώνται στον κόσμο γύρω μας· σε κάθε άτομο και σε κάθε πράγμα.

Τρέφει μεγάλο σεβασμό για τη Θεότητα, η οποία έχει για εμάς τη μορφή Μητέρας και Πατέρα μαζί. Οι Wiccans πλησιάζουν τη Θεότητα μέσα από πολλά ονόματα και μορφές. Είτε αρσενικές είτε θηλυκές, αυτές προέρχονται από όλο τον κόσμο και από κάθε εποχή. Συχνά, συγκρίνουμε τη Θεότητα με ένα διαμάντι με πολλές όψεις: κάθε όνομα ή εικόνα για τη Θεότητα είναι σαν μία πλευρά αυτού του διαμαντιού. Κάθε πλευρά μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή. Όλες είναι όμορφες ως προς τον εαυτό τους. Αλλά όλες δεν παύουν να αποτελούν απόψεις μιας μοναδικής πέτρας.

Wicca ως Θρησκεία ελλάδα αθήνα greece

Ατομικότητα και η Wicca ως Θρησκεία

Η Wicca ως Θρησκεία πιστεύει ότι η Θεότητα έρχεται σε κάθε άτομο με τον τρόπο που είναι καλύτερα κατανοητός σε αυτό. Πρεσβεύει την άποψη, δηλαδή, ότι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο και στη Θεότητα είναι πολύ ιδιαίτερη, προσωπική και υποκειμενική. Δεν είναι εφικτό να έχουν όλοι την ίδια κατανόηση της Θεότητας. Καθώς δεν είναι όλοι στην ίδια θέση ή ικανοί να καταλάβουν τα ίδια πράγματα από την ίδια οπτική. Εξαιτίας αυτού, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τη σχέση κάποιου άλλου με τη Θεότητα, αφού κάθε άτομο δεν παύει να είναι διαφορετικό.

Συνεπώς, σεβόμαστε όλα τα ονόματα και τις μορφές που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να τιμήσουν τη Θεότητα ανά τους αιώνες. Η Θεότητα τα «χρειάζεται» όλα, για να έρθει σε όλους τους ανθρώπους με τον τρόπο που μπορούν να την κατανοήσουν καλύτερα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, με τον οποίο πλησιάζουν τη Θεότητα οι Wiccans, είναι η μορφή της Τριπλής Θεάς. Οι τρεις όψεις Της είναι η Παρθένα, η Μητέρα και η Γραία. Σύμβολό Της είναι η Σελήνη. Ο σύντροφός Της είναι ο Θεός. Θεωρείται ο Κυβερνήτης των κύκλων τού ηλιακού έτους και ονομάζεται ‒μεταξύ άλλων τίτλων‒ «Κύριος του Χορού». Το σύμβολό Του είναι ο Ήλιος. Θεωρούνται σαν πολικότητες, δηλαδή αντίθετες αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις, όπως η Ανατολική φιλοσοφική θεώρηση του Yin και του Yang.

Ηθική και η Wicca ως Θρησκεία

Η Wicca διαθέτει ισχυρή ηθική βάση. Με τον όρο «ηθική» εννοούμε ότι φερόμαστε ο ένας στον άλλο με έναν έντιμο και στοργικό τρόπο. Η Wicca έχει μόνο έναν Νόμο, ως προς τον οποίο συμμορφώνονται όλες οι παραδόσεις: «ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΛΑΠΤΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ». Με απλά λόγια: το πώς ντύνεσαι και με ποιον κοιμάσαι δεν είναι δική μας δουλειά ‒ αυτά τα θέματα δεν σχετίζονται με αυτό που εμείς εννοούμε «ηθική». Αλλά ένα ηθικό άτομο δεν πληγώνει άλλους ανθρώπους· κι αυτό είναι το κριτήριο για όλες τις ηθικές πράξεις: «Βλάπτω κάποιον;» αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ενεργείς εσφαλμένα.

Η Wicca είναι μία παγανιστική ή έμφυτη θρησκεία. Η λέξη «Παγανιστής» σημαίνει «από την εξοχή» (λατ. paganus) και αντανακλά το γεγονός ότι οι Παγανιστές ακολουθούν γηγενείς, ντόπιες θρησκείες αντί για τις «θρησκείες των Βιβλίων». Οι παγανιστικές θρησκείες κτίζονται μέσα στις χιλιετίες ως αποτέλεσμα των παρατηρήσεων και των εμπειριών των ανθρώπων: είναι ζωντανές, αναπτυσσόμενες θρησκείες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν. Kαι το κάνουν, όταν κρίνεται απαραίτητη η όποια αλλαγή. Οι παγανιστικές θρησκείες σέβονται τις φυσικές δυνάμεις και τους κύκλους της ζωής και είναι μέσα από την παρατήρηση και την αλληλεπίδραση που αυτές και τα «πιστεύω» τους οικοδομήθηκαν.

Η διαφορά με τις Βιβλικές Θρησκείες και της Wicca ως Θρησκεία

Επιπροσθέτως, η Wicca παραμένει εντελώς άσχετη με τις Βιβλικές θρησκείες (λ.χ. τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό, τον Ισλαμισμό και τον Σατανισμό). Όλες οι «θρησκείες των Βιβλίων» προέρχονται από μία υποτιθέμενη ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον Αβραάμ και τον Ιεχωβά, η οποία καταγράφεται στη Βίβλο τους. Οι θρησκείες αυτές, λοιπόν, μοιράζονται κοινά στοιχεία. Κάποια από αυτά είναι:

  • πίστη στην τελική Ημέρα της Κρίσης,
  • πίστη σε έναν ζηλιάρη και εκδικητικό Θεό,
  • πίστη στη βασική αμαρτία της ανθρωπότητας (το επονομαζόμενο «Προπατορικό Αμάρτημα»),
  • πίστη στην ανωτερότητα του αρσενικού φύλου και στην ιδέα της Κόλασης ‒ έναν τόπο αιώνιου μαρτυρίου.

Η πλειοψηφία αυτών των θρησκειών πιστεύει στο αλάθητο του Βιβλίου τους, της Βίβλου (και των σχετικών βιβλίων Ταλμούδ, το Κοράνι, τη Σατανική Βίβλο). Παρά το γεγονός ότι αυτά τα βιβλία γράφηκαν από ανθρώπους, οι θρησκείες αυτές ισχυρίζονται ότι γράφηκαν από τον Θεό: τούτο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Ασφαλώς, ΚΑΜΜΙΑ απολύτως από αυτές τις ιδέες δεν ασπάζεται η Wicca. Οι «θρησκείες των Βιβλίων» έχουν μία εντελώς διαφορετική καταγωγή από τις παγανιστικές θρησκείες και μία ‒σαφώς‒ πολύ διαφορετική ιστορία.

Σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα; Επικοινώνησε μαζί μας ή διάβασε περισσότερα για την Παράδοση μας εδώ. Μην ξεχνάς πως η δράση μας γίνεται στην Ελλάδα και πως ό,τι προσφέρουμε είναι στα ελληνικά. Γνώρισε μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι ο Παγανισμός ως Θρησκεία

Ο Παγανισμός ως θρησκεία, έχει λανθασμένα ταυτιστεί με τον Σατανισμό. Κάθε άλλο παρά «σατανική» είναι· και το πώς σχετίστηκε με τον Σατανά, τον οποίο δεν αναγνωρίζει άλλωστε, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Η λέξη «Παγανισμός» προέρχεται από τη λατινική λέξη «paganus», που σημαίνει «άνθρωπος της υπαίθρου». Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούσαν αυτή τη λέξη για όσους ζούσαν έξω από τη Ρώμη ‒στην επαρχία‒ και, αργότερα, όταν άρχισε να ανθίζει ο Χριστιανισμός, τη χρησιμοποιούσαν γι’ αυτούς που εξακολουθούσαν να πιστεύουν στους Aρχαίους Θεούς.

Παγανισμός Paganism ελλάδα wicca coven

Τα χαρακτηριστικά των παγανιστικών θρησκειών

→ Αποσκοπούν στην απόλυτη εναρμόνιση με τη Μητέρα Φύση.

→ Δεν υπάρχουν ναοί· ναός είναι η ίδια η Φύση.

→ Δεν υπάρχει συγκεκριμένο δόγμα, πέραν της αντίληψης ότι το Θείο δεν είναι κάτι ξέχωρο από εμάς, αλλά είμαστε κομμάτι Του και είναι κομμάτι μας. Αυτό, ασφαλώς, δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους, αλλά για τα πάντα ‒ είτε έμψυχα είτε άψυχα. Επομένως, τα πάντα είναι ιερά και άξια σεβασμού.

→ Χωρίς να υπάρχει δόγμα, είναι λογικό να μην υπάρχει και προσηλυτισμός. Οι Παγανιστές όχι μόνο δεν θα προσηλυτίσουν ποτέ κανέναν, αλλά απεχθάνονται και όσους το κάνουν. Η φύση της θρησκείας είναι τέτοια που αγκαλιάζει όλες τις θεοφιλοσοφίες ως εξίσου σεβαστές.

→ Δεν υπάρχουν πνευματικοί ηγέτες. Η επαφή του πιστού με το Θείο και η καθοδήγησή του από Αυτό είναι άμεση ‒ χωρίς «μεσολαβητές».

και ακόμα μπορούμε να πούμε:

→ Όποιες κι αν είναι οι θεϊκές μορφές που αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε καλόβουλες ούτε κακόβουλες. Ο Παγανισμός ως Θρησκεία αντιλαμβάνεται το κακό και το καλό όπως τις δύο πλευρές του ίδιου «νομίσματος» που χαρακτηρίζει τα πάντα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, απόλυτο κακό· όπως δεν υπάρχει και απόλυτο καλό. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι Θεότητες ‒οι εκφάνσεις δηλαδή του Θείου‒ δεν μπορούν να διαχωριστούν σε καλόβουλες και κακόβουλες, αλλά στην ένωση και των δύο.

Παγανισμός ως Θρησκεία wicca αθήνα ελλάδα

Πανθεϊσμός & Πολυθεϊσμός, σε τι διαφέρουν;

Ο Παγανισμός ως Θρησκεία χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τον Πανθεϊσμό και τον Πολυθεϊσμό. Δεν είναι εύκολο να τραβήξουμε μία σαφή γραμμή, διαχωρίζοντας τα «πιστεύω» του Πανθεϊσμού από αυτά του Πολυθεϊσμού και μερικές παγανιστικές θρησκείες εμπλέκουν και τους δύο, κάνοντας τον διαχωρισμό αυτόν ακόμη πιο δύσκολο.

Προσπαθώντας, πάντως, να διαχωρίσουμε τις ορολογίες αυτές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βασική διαφορά είναι: για τον μεν Πανθεϊσμό, η έκφραση του Θείου συντελείται μέσα από τα πάντα με απόλυτη απουσία Θεοτήτων· για τον δε Πολυθεϊσμό, η έκφραση του Θείου συντελείται αφενός μεν μέσα από τα πάντα, αφετέρου δε με Θεότητες.

Ας επιχειρήσουμε να γίνουμε πιο σαφείς:

Ο Πανθεϊσμός προέρχεται από τις λέξεις «παν» και «Θεός». Και οι δύο μαζί, εννοούν ότι «τα πάντα είναι Θεός». Ο Πανθεϊσμός χαρακτηρίζεται από την τέλεια απουσία δόγματος. Γι’αυτό, η αναφορά στο Θείο γίνεται ως το Όλον, το Ένα, το Αθάνατο, το Υπάρχον ‒ ή, απλά, Φύση. Αυτό το «Ένα» δεν έχει όνομα, γένος, ανθρώπινα χαρακτηριστικά, μορφή και, γενικά, δεν μπορεί να κατανοηθεί με το Πνεύμα, παρά μόνο με την Ψυχή. Είναι αυτό που κινεί τα πάντα και που κινείται από αυτά, αυτό που βρίσκεται μέσα αλλά και γύρω από τα πάντα. Είναι αυτό που δημιούργησε τα πάντα και δημιουργήθηκε από αυτά, αυτό που επηρεάζει τα πάντα και επηρεάζεται από τα πάντα.

Δύσκολη έννοια για να τη συλλάβει ο ανθρώπινος νους· γι’ αυτό και έρχεται ο Πολυθεϊσμός να την απλοποιήσει κάπως. Σκοπό αυτού, να γίνει πιο κατανοητή αλλά και για να ικανοποιήσει την ανθρώπινη ανάγκη της προσευχής.

Υπάρχει δόγμα στον Πολυθεϊσμό;

Ο Πολυθεϊσμός έχει κάποιο δογματικό προσανατολισμό, ο οποίος, εντούτοις, είναι πολύ γενικός και καθόλου ειδικός. Οι Πολυθεϊστές πιστεύουν σε περισσότερες από μία Θεότητες, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαιρέσεις του Θείου. Δηλαδή, όλες μαζί και ‒συγχρόνως‒ με όλα τα έμψυχα και τα άψυχα, δημιουργούν το Ένα, το Όλον, το Αθάνατο, το Υπάρχον. Οι Θεότητες, λοιπόν, αυτές καλύπτουν την ανθρώπινη ανάγκη να συλλαμβάνουμε μία μορφή, ένα όνομα, ένα χαρακτηριστικό ‒κάτι το οποίο ο Πανθεϊσμός αδυνατεί να προσφέρει‒, και μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μεσάζοντες».

Με άλλα λόγια, φανταστείτε το Θείο σαν ένα τεράστιο δένδρο με χιλιάδες κλαδιά και δισεκατομμύρια φύλλα: ο κορμός αντιπροσωπεύει την «καρδιά» Του ‒το κέντρο Του‒, κάθε κλαδί αντιπροσωπεύει μία Θεότητα, κάθε φύλλο έναν άνθρωπο, ένα ζώο, ένα αντικείμενο, και όλα μαζί δημιουργούν αυτό το δένδρο.

Το σε ποιο «κλαδί» βρίσκεσαι, δεν έχει απολύτως καμμία σημασία, μιας και όλα αποτελούν προεκτάσεις του «κορμού»· αλλά εσύ, ως «φυλλαράκι», δεν μπορείς να δεις τον κορμό, παρά μόνο μερικά από τα κλαδιά, οπότε: σε αυτά απευθύνεσαι, προκειμένου να επικοινωνήσεις με τον κορμό…

Θέλετε να εξερευνήσετε εκτενέστερα την ιδέα του Παγανισμού και της Wicca; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Οι Κύκλοι Μαθημάτων & η Εκπαίδευση

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν μαθαίνεις απλώς μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τη Μαγεία και την παγανιστική θρησκεία, αλλά επιχειρείς ένα πνευματικό ταξίδι. Οι Κύκλοι Μαθημάτων & η Εκπαίδευση που καλείσαι να ξεκινήσεις και εφόσον εφαρμόσεις τα πράγματα που θα διδαχθείς και επιμείνεις στις σπουδές σου, θα σε αλλάξουν. Θα αλλάξεις στα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξής σου: θα μάθεις για τμήματα του εαυτού σου, τα οποία μπορεί να μη γνώριζες προηγουμένως ότι υπήρχαν.

Ο Ανώτερος Εαυτός σου, το Αστρικό σου Σώμα, τα Chakras σου και η αύρα σου, για να κατονομάσουμε ενδεικτικώς κάποια, είναι αυτά που θα γνωρίσεις. Θα γίνεις επιδέξιος σε ψυχικές ικανότητες, για τις οποίες έχεις ‒ενδεχομένως ‒ μόνο διαβάσει ή παρακολουθήσει σε ταινίες. Κάποιες είναι η διαίσθηση, η μαντεία, η ψυχομετρία αλλά υπάρχουν τόσες ακόμα. και, ναι , εν τέλει, θα μάθεις πώς να χρησιμοποιείς τη Μαγεία, με απώτερο σκοπό να ελέγχεις τη δική σου Μοίρα. Θα αναπτύξεις δυνάμεις, τις οποίες δεν ξέρεις ότι έχεις, θα αντιμετωπίσεις τους βαθύτερους φόβους σου και θα τους υπερνικήσεις. Οι Κύκλοι Μαθημάτων θα σου προσφέρουν αυτά και πολλά παραπάνω.

Η Wicca είναι ένα μονοπάτι μεταμόρφωσης και ανάπτυξης, το οποίο θα σε προκαλέσει και θα σε οδηγήσει σε μία ανανεωμένη ύπαρξη. Ασφαλώς, δεν θα πάρεις κατ’ ανάγκη όλα αυτά μόνο από τη θεωρία των μαθημάτων. Οφείλεις να διενεργείς τη δική σου πνευματική εργασία και να συνεχίσεις τις σπουδές σου πέρα από τον Πρώτο Βαθμό. Τουλάχιστον αν πραγματικά θες να κατακτήσεις όλα τα παραπάνω. Εντούτοις, αυτά τα μαθήματα θα κτίσουν μία γερή βάση, ώστε να είσαι σε θέση να αναπτυχθείς περαιτέρω.

Οι Κύκλοι Μαθημάτων & η Εκπαίδευση ελλάδα wicca coven

Τι θα πάρεις από την Εκπαίδευση που προκύπτει από τον Κύκλο μαθημάτων

Αν ολοκληρώσεις αυτή την ακολουθία των 12 μαθημάτων, θα δικαιούσαι μύηση στον Πρώτο Βαθμό της Κορρελλιανής Παράδοσης της Wicca. Ο Πρώτος Βαθμός είναι ο χαμηλότερος βαθμός μέλους στο Ιερατείο μιας Παράδοσης της Wicca.

Η Wicca αποτελείται από πολλές Παραδόσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ‒μα όχι όλες‒ αναγνωρίζουν τις μυήσεις η μία της άλλης. Αν επιλέξεις να λάβεις τη μύηση Πρώτου Βαθμού, θα γίνεις μία Ιέρεια/ένας Ιερέας της Κορρελλιανής Παράδοσης. Η μύηση ασφαλώς, δεν είναι υποχρεωτική.

Γιατί να διαλέξεις τη Κορρελλιανή Παράδοση για την Εκπαίδευση σου

Η Κορρελλιανή Παράδοση είναι μία σύγχρονη και βαθιά φιλοσοφική Παράδοση της Wicca. Δίνει βαρύτητα στην έμφυτη ένωση όλων των παγανιστικών Παραδόσεων και στη συγχρονικότητα όλων των πνευματικών μονοπατιών. Πιστεύουμε ότι η Θεότητα είναι παρούσα μέσα σε όλα τα πράγματα και, έτσι, όλα τα μονοπάτια μπορούν να οδηγήσουν στη Θεότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wicca δεν είναι αποκλειστική θρησκεία. Επειδή, όπως προαναφέραμε, εκτιμούμε ότι όλα τα μονοπάτια οδηγούν στη Θεότητα, δεν θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη πίστη ή Παράδοση, για να είναι καλό άτομο ή για να μπορεί να εξελιχθεί πνευματικά. Δεν κρίνεται επίσης απαραίτητο να ακολουθεί μία (πίστη ή Παράδοση) μόνο.

Το να είσαι ένας Κορρελλιανός μυημένος δεν συνεπάγεται ότι δεν μπορείς να είσαι συγχρόνως ένας μυημένος της Ίσιδας, του Δρυιδισμού ή της Ντιανικής Παράδοσης ‒ ή οποιασδήποτε άλλης Παράδοσης θέλεις ενδεχομένως να γίνεις μέλος και να σπουδάσεις.

Σεβασμός σε όλες τις Παραδόσεις

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να σέβεσαι την Παράδοσή μας ως μέλος και να συμμορφώνεσαι ως προς τις Κορρελλιανές πρακτικές στους Κορρελλιανούς Ναούς. Αλλά το τι κάνεις σε άλλα μέρη είναι αποκλειστικά δικός σου λογαριασμός. Τα προσωπικά σου «πιστεύω» και η συνείδησή σου αποτελούν ατομικά σου ζητήματα και δεν επιθυμούμε να σου τα υπαγορεύουμε. Η Wicca, άλλωστε, αφορά στο να μάθεις να κάνεις τις δικές σου επιλογές και οι Παραδόσεις της Wicca υπάρχουν, προκειμένου να παρέχουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκπαιδεύεσαι και θα εξελίσσεσαι διαρκώς.

Η Wicca προσανατολίζεται στο να διευρύνει τη σκέψη σου· όχι να την περιορίζει.

Λοιπά μαθήματα

Ο Ναός του Όφιου Ερμή δεν περιορίζεται μόνο στα ιερατικά μαθήματα της Wicca. Στους κόλπους μας, γίνονται σεμινάρια σύντομα ή ετήσια και σε άλλες ενότητες. Μπορείς να ασχοληθείς με θεραπείες όπως το Reiki.

Το Reiki έχει επίσης πολλά συστήματα και στην λογική του θα σου θυμίσει πολύ την νοοτροπία των παραδόσεων της Wicca. Στον Ναό διδάσκουμε το Παραδοσιακό Reiki και αν ζητηθεί και το Kundalini Reiki. Υπάρχουν και άλλα συστήματα που είναι συντονισμένοι οι Δάσκαλοι. Ρώτησέ τους και θα μάθεις.

Μπορεί να έχεις άλλα ενδιαφέροντα που να αφορούν στην μαντεία και να θες να εντρυφήσεις στα Ταρώ ή στην Αστρολογία, στις Ρούνες ή στη Λενορμάν. Όλες οι μεθόδοι μαντείας όμως είναι και συστήματα αυτογνωσίας. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε!

Μπορεί να θες να μελετήσεις τη Καμπάλα ή κάποιο άλλο εσωτερικό σύστημα. Είναι πολλές οι φορές που ανακαλύπτουμε συνδέσεις μελετώντας ξεχωριστά συστήματα. Η πολυμορφία αυτή μάς επιτρέπει να κατανοούμε το σύμπαν και τον εαυτό μας σε βάθος.

Για αυτό και ο Ναός έχει εντάξει και συνεχίζει να δημιουργεί νέες τάξεις για την μελέτη διαφόρων ενοτήτων. Οι Κύκλοι Μαθημάτων & η Εκπαίδευση μας επεκτείνονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες των μελών μας.

Θες να μάθεις περισσότερα; Επικοινώνησε μαζί μας!

Ο Ναός του Όφιου Ερμή ακολουθώντας τη γραμμή της Κορρελλιανής Παράδοσης για εκπαίδευση και ανάδειξη της ιερότητας του εαυτού και της επαφής με την Φύση. Ο Ναός συνεχίζει την εκπαίδευση Ιεροσύνης στους τρεις Παραδοσιακούς Βαθμούς. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες και το πρόγραμμα εκπαίδευσης που εγκρίνεται από την Παράδοση, ο Κύκλος Μαθημάτων Ιεροσύνης εξυπηρετεί στον σκοπό αυτό. Επειδή ο Ναός εδρεύει στην Ελλάδα, όλα τα μαθήματα δίνονται στα ελληνικά. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι τα δύο κέντρα μας στα οποία γίνεται και η φυσική διδασκαλία.

Οι Βαθμοί αυτοί έχουν ως στόχο την σταδιακή εξοικείωση με τα πιστεύω και τις δράσεις της Ιθαγενούς Κορρελλιανής Παράδοσης όπως διαφορφώθηκαν και μεταβιβάστηκαν από τα τέλη του 19ου Αιώνα Κ.Ε. .

Βαθμοί της Παράδοσης

degrees ελλάδα wicca coven

Η Κορρελλιανή Παράδοση ακολουθεί το σύστημα των Τριών Βαθμών της Παραδοσιακής Wicca. Στις ημέρες μας, πολλές Παραδόσεις της Wicca έχουν αφομοιώσει ένα σύστημα δύο Βαθμών. Το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνουν τελείως τον Τρίτο Βαθμό. Εμείς, ωστόσο, προτιμούμε το παραδοσιακό σύστημα αφού πιστεύουμε πως κάθε ένας από τους τρεις βαθμούς έχει την δική του σπουδαιότητα. Εξ ου και ο Κύκλος Μαθημάτων Ιεροσύνης διακρίνεται στους παρακάτω τρεις:

Πρώτος Βαθμός

Το σύμβολο του Πρώτου Βαθμού είναι ένα τρίγωνο με την όψη προς τα κάτω που αντιπροσωπεύει την Θεά. Αυτό το τρίγωνο αποτυπώνει την κάθοδο του Πνεύματος (Θεάς) στην Ύλη (Θεό) μέσα από το ενδιάμεσο ταξίδι του Πνεύματος. Όλο αυτό αντιπροσωπεύει τον Πρώτο Βαθμό ως μια φάση στην οποία ο μυούμενος λαμβάνει το χρίσμα από το Πνεύμα της Θεάς και αναδύεται σε πνευματική εκπαίδευση και μελέτη.

First Degree Κύκλος Μαθημάτων Ιεροσύνης ελλάδα wicca coven αθήνα θεσσαλονίκη

Ένας/Μια Ιερέας/Ιέρεια οφείλει να γνωρίζει και να του είναι οικείες οι λεπτομέρεις της πίστης και των πιστεύω της Wicca, έχοντας ένα εκτεταμένο υπόβαθρο στην φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Wicca. Ο Ιερέας/ Η Ιέρεια Πρ. Βαθμού θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη Wicca. Οι απαντήσεις θα πρέπει να δίνονται σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον ακόμα και αν δεν έχει πρακτική γνώση. Ο Ιερέας/ Η Ιέρεια Πρ. Βαθμού ενδείκνυται να μπορεί να αναλάβει οποιοδήποτε τελετουργικό ρόλο με άνεση εκτός του Αρχιερέα που οδηγεί την τελετή.

Δεύτερος Βαθμός

Το σύμβολο του Δευτέρου Βαθμού είναι το Πεντάγραμμο. Το πεντάκτινο αστέρι που δείχνει προς τα πάνω και αντιπροσωπεύει την ένωση του Πνεύματος με τα Τέσσερα Στοιχεία. Αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει επίσης και την Ένωση της Θεάς και του Θεού. Ή της Θεάς που γίνεται Πνεύμα, του Θεού που γίνεται Άρχοντας του Υλικού Κόσμου που ορίζεται από τα Τέσσερα Στοιχεία. Υπό αυτή την έννοια, το Πεντάγραμμο αντιπροσωπεύει το πως λαμβάνεις την πνευματική γνώση που μαθαίνεις στον Πρώτο Βαθμό και πως την θέτεις σε πρακτικό επίπεδο. Οπότε ουσιαστικά θέτεις το Πνεύμα και την Ύλη σε εγρήγορση. Αυτός είναι ο ρόλος του Δευτέρου Βαθμού.

Σύμβολο Δευτέρου Βαθμού Κύκλος Μαθημάτων Ιεροσύνης ελλάδα wicca coven αθήνα

Ένας/Μια Ιερέας/Ιέρεια του Δευτ. Βαθμού θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο σε μια τελετή και να απαντά στις περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την Wicca είτε σε πρακτικό είτε σε φιλοσοφικό επίπεδο. Ο/Η Ιερέας/Ιέρεια Δευτ. Βαθμού οφείλει να μεταχειρίζεται την ενέργεια σε μια τελετή ή σε άλλο περιβάλλον με σχετική άνεση. Οφείλει να κατέχει την γνώση και την οικειότητα με τα περισσότερα τελετουργικά της Wicca και τις τεχνικές που τη συνοδεύουν. Θα πρέπει να μπορεί να τα εκτελεί χωρίς άμεση καθοδήγηση.

Τρίτος Βαθμός

Το σύμβολο του Τρίτου Βαθμού της Ιεροσύνης είναι το Πεντάγραμμο που υπερκαλύπτεται από το τρίγωνο που κοιτά άνω. Αυτό αναπαριστά την επιστροφή της Ψυχής στην Πηγή (Θεά) αφού έχει επιτύχει την τέλεια ένωση Πνεύματος και Ύλης. Υπό αυτή την έννοια, συμβολίζει την ικανότητα ενός Ιερέα/ μιας Ιέρειας να συνδέεται στιγμιαία με το Θείο μέσω μιας εκστατικής εμπειρίας για να διοχετεύσει τη Θεία ενέργεια ή καθοδήγηση.

Σύμβολο Τρίτου Βαθμού Κύκλος Μαθημάτων Ιεροσύνης ελλάδα wicca coven θεσσαλονίκη

Ένας/Μια Ιερέας/Ιέρεια του Τρίτου Βαθμού θα πρέπει να μπορεί να επιτύχει την ένωση με το Θείο χρησιμοποιώντας την Τελετή της Διοχέτευσης της Σελήνης (DRAWING DOWN THE MOON) ή κάτι αντιστοίχου. Αυτή επιτρέπει στον Αρχιερέα ή στην Αρχιέρεια να μεταφέρει τα Θεία μηνύματα, και είναι αυτή η ικανότητα που επιτρέπει στους κατέχοντες τον Τρίτο Βαθμό να πραγματοποιούν μυήσεις. Η μύηση είναι μια δύσκολη και εύκολα παρερμηνεύσιμη τεχνική που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται επιπόλαια και δεν είναι αλάθητη.

Όταν η μύηση πραγματοποιείται ως μια διαδικασία που την κάνει στον εαυτό του το άτομο, ή από έναν/μια Ιερέα/Ιέρεια του Πρώτου ή Δευτέρου Βαθμού υπό την αιγίδα Ιερέα/Ιέρειας Τρίτου Βαθμού, τότε χρησιμοποιείται το κανάλι που έχει ρυθμιστεί από τον/την Ιερέα/Ιέρεια Τρίτου Βαθμού για την ολοκλήρωση της μύησης.

Ο ρυθμός εκπαίδευσης αφορά πάντα στο άτομο και στους στόχους που θέτει. Για αυτόν τον λόγο ο Κύκλος Μαθημάτων Ιεροσύνης είναι προσαρμόσιμος στον εκάστοτε μαθητή.

Σε κάθε Μαθητή ανατίθεται ένας Μέντορας που βοηθά και στηρίζει τον εκπαιδευόμενο σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης του.

Αν θες και εσύ να μάθεις περισσότερα, επικοινώνησε μαζί μας.