fbpx

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ «ΟΦΙΟΣ ΕΡΜΗΣ»

ΑΡΘΡΟ 1ο
ΙΔΡΥΣΗ

Ο Όφιος Ερμής ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα από τον Μύστη Κωνσταντίνο Φωτιάδη με έδρα […] Νέα Κυψέλη [..] και αποτελούταν από τα παρακάτω μέλη:

[…]

Κατά τα πρώτα έξι χρόνια λειτουργίας, οι Αρχιέρεια Θάλεια Σαμαρά και Αρχιερέας Κωνσταντίνος Φωτιάδης δρούσαν ως Ίσοι Επικεφαλής της Σύναξης. Στο ίδιο διάστημα η Σύναξη ήταν αναγνωρισμένος Ναός της Κορρελλιανής Ιθαγενούς Παράδοσης αλλά από την 23 Αυγούστου 2023, αποφασίστηκε η απομάκρυνση από αυτή την Παράδοση και η διακοπή οποιασδήποτε σχέσης.

ΑΡΘΡΟ 2ο
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η Εκλεκτική Σύναξη του Όφιου Ερμή αφορά σε ένωση προσώπων που υπάγονται και αναγνωρίζονται ως κοινωνικό σώμα από τους συμμετέχοντες.

ΑΡΘΡΟ 3ο
ΔΙΑΛΥΣΗ

Για την διάλυση του Όφιου Ερμή θα πρέπει ο ιδρυτής του να το θέσει και να μην υπάρχει άλλος πρόθυμος Μύστης να αναλάβει την πορεία αυτού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΘΡΟ 4ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των μελών καθορίζονται από την θέση τους στον Όφιο Ερμή και δεν είναι ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει κατά τους όρκους ένταξης στην εκάστοτε θέση.

ΑΡΘΡΟ 5ο
ΘΕΣΕΙΣ

Οι θέσεις που ορίζονται στον Όφιο Ερμή ακολουθούν την Παραδοσιακή γραμμή που συναντάται στην Wicca και στην Παραδοσιακή Βρετανική Τέχνη της Μαγείας. Αυτές είναι:

  • Οι Φιλικά Προσκείμενοι
  • Οι Δόκιμοι
  • Οι Μυημένοι

ΑΡΘΡΟ 6ο
ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΙ

Στην κατηγορία των Φιλικά Προσκείμενων συναντάμε άτομα από άλλες Παραδόσεις που είτε είναι απλά μέλη αυτών είτε μυημένα, αναγνωρίζονται για την φιλική τους σχέση που έχουν με την Εκλεκτική Σύναξη του Όφιου Ερμή.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όσοι δηλώσουν πως ενδιαφέρονται να ενταχτούν στον Όφιο Ερμή που όμως καλούνται να περάσουν ένα διάστημα 3 μηνών τουλάχιστον ως «Υποψήφιοι».

ΑΡΘΡΟ 7ο
ΔΟΚΙΜΟΙ

Στην κατηγορία των Δόκιμων βρίσκονται όλοι οι Υποψήφιοι που κρίθηκε από κοινού πως θέλουν να προχωρήσουν σε εκπαίδευση στους βαθμούς της Εκλεκτικής Σύναξης. Το ελάχιστο διάστημα παραμονής στη θέση αυτή είναι 1 χρόνος και 1 ημέρα.

ΑΡΘΡΟ 8ο
ΟΙ ΜΥΗΜΕΝΟΙ

Στην κατηγορία των μυημένων διακρίνονται τρεις βαθμοί ή τρεις τάξεις:

  • Ιεροσύνη
  • Μαγεία
  • Μυσταγωγία

ΑΡΘΡΟ 9ο
ΙΕΡΟΣΥΝΗ

Στην πρώτη τάξη συναντάμε την Ιεροσύνη και αφορά στο ταξίδι του καθένα προς το κομμάτι της αυτογνωσίας και της εμπειρίας με τον Ανώτερο Εαυτό. Τα μέλη της Ιεροσύνης καλούνται να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από το προσωπικό και εσωτερικό ταξίδι τους. Στο τέλος του ταξιδιού τους, καλούνται να επιλέξουν εάν θέλουν να μυηθούν και να προχωρήσουν στην επόμενη τάξη.

ΑΡΘΡΟ 10ο
ΜΑΓΕΙΑ

Στην δεύτερη τάξη, τα μέλη της Ιεροσύνης καλούνται να προχωρήσουν το ταξίδι τους και να ανακαλύψουν την Μαγεία μέσα τους, να γίνουν οι Μάγοι και οι Μάγισσες που η ψυχή τους καλεί. Το ταξίδι περιλαμβάνει εμβάθυνση και μελέτη και επαφή με το εδώ και το τώρα. Όταν πλέον συνειδητά διαλέξουν να προχωρήσουν, είναι έτοιμοι για την επόμενη τάξη.

ΑΡΘΡΟ 11ο
ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ

Η τρίτη και τελευταία τάξη των Μυημένων είναι αυτή της Μυσταγωγίας όπου ο Ιερέας Μάγος ή η Ιέρεια Μάγισσα (και όλα τα ενδιάμεσα) γίνονται Μυσταγωγοί καθοδηγώντας και δημιουργώντας νέες Συνάξεις διευρύνοντας τα πεδία γνώσης και εμπειρίας για όλα τα μέλη.

ΑΡΘΡΟ 12ο
ΤΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

 

Οι Τελετές των Μυστηρίων είναι τελετές που γίνονται κατόπιν συνεννόησης και αφορούν σε Τελετές Ιερατικής Μύησης, Γέννησης, Κηδείας, Βάφτισης (Wiccaning), Γάμου (handfasting) και λοιπών μυστηρίων όπως προβλέπονται στην Wicca.

ΑΡΘΡΟ 13ο
ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ (ΣΑΜΠΑΤΣ – SABBATS)

Οι Μεγάλες Γιορτές της Wicca λέγονται και Sabbats και είναι 8. Γιορτάζονται από τον Όφιο Ερμή ακολουθώντας τα τυπικά του Βόρειου Ημισφαιρίου της Wicca με τα ονόματα και τις ημερομηνίες που προβλέπονται:

  • Samhain – γιορτάζεται από 26 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου
  • Χειμερινό Ηλιοστάσιο – γιορτάζεται από 5 ημέρες πριν ή μετά την ημέρα της μηδενικής μοίρας του Αιγόκερω
  • Imbolc – γιορτάζεται από 26 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου
  • Εαρινή Ισημερία – γιορτάζεται από 5 ημέρες πριν ή μετά την ημέρα της μηδενικής μοίρας του Κριού
  • Beltane – γιορτάζεται από 26 Απριλίου έως 6 Μαΐου
  • Θερινό Ηλιοστάσιο – γιορτάζεται από 5 ημέρες πριν ή μετά την ημέρα της μηδενικής μοίρας του Καρκίνου
  • Lughnasadh – γιορτάζεται από 26 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου
  • Φθινοπωρινή Ισημερία – γιορτάζεται από 5 ημέρες πριν ή μετά την ημέρα της μηδενικής μοίρας του Ζυγού

ΑΡΘΡΟ 14ο
ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ (ΕΣΜΠΑΤΣ – ESBATS)

Οι Γιορτές της Σελήνης λέγονται και Esbats και αφορούν στην Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο καθώς γιορτάζουν τις φάσεις της Σελήνης. Δεν υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες εορτασμού ενώ συνήθως -όχι όμως κατά κανόνα- γιορτάζονται το Σαββατοκύριακο που είναι πιο κοντά στην εκάστοτε φάση.

ΑΡΘΡΟ 15ο
ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Οι Τελετουργικές Θέσεις σε μια Τελετή διακρίνονται από τον βαθμό και τον ρόλο συμμετοχής. Έτσι, προκύπτουν οι παρακάτω κατηγορίες:

  • Μυσταγωγός της Τελετής
  • Ιερείς των Σημείων
  • Μάγος Φύλακας

Οι Ιερείς των Σημείων διακρίνονται από το Σημείο που διαχειρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ιέρεια / Ιερέας της Ανατολής
  • Ιέρεια / Ιερέας του Νότου
  • Ιέρεια / Ιερέας της Δύσης
  • Ιέρεια / Ιερέας του Βορρά

ΑΡΘΡΟ 16ο
ΜΥΣΤΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ

Οι Μυσταγωγοί της Τελετής αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μια τελετουργική διαδικασία. Σε κάθε τελετή μπορεί να είναι ένας/μια τουλάχιστον και το πολύ τρεις που θα έχουν τα καθήκοντα αυτά.

Οι Μυσταγωγοί της Τελετής είναι υπεύθυνοι:

  • Για την άρτια διεξαγωγή της Τελετής
  • Για την έγκαιρη προετοιμασία
  • Για την έγκυρη εκτέλεση
  • Για την επίβλεψη όλων των συμμετεχόντων
  • Για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων
  • Για την ευλογία της προσφοράς
  • Για την επίκληση και απαλλαγή των κάτωθι:
    • Θεά
    • Θεός

ΑΡΘΡΟ 17ο
ΙΕΡΕΙΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Οι Ιερείς των Σημείων είναι μέλη της τάξης της Ιεροσύνης ή της Μαγείας που αναλαμβάνουν την διαχείριση ενός ή παραπάνω σημείων. Στα καθήκοντα τους είναι:

  • Να τελούν την επίκληση και την απαλλαγή του σημείου κατά την σωστή στιγμή
  • Να τελούν τα προβλεπόμενα κατά τα τυπικά καθήκοντα

Ειδικότερα:

Ιερείς Ανατολής και Νότου

  • Να μεριμνήσουν να υπάρχουν τα στοιχεία του Αέρα και της Φωτιάς στον βωμό και σε όσα σημεία προβλέπονται κατά το τυπικό.

Ιερείς Δύσης και Βορρά

  • Να μεριμνήσουν να υπάρχουν τα στοιχεία του Νερού και της Γης στον βωμό και σε όσα σημεία προβλέπονται κατά το τυπικό.

ΑΡΘΡΟ 18ο
ΜΑΓΟΣ/ΜΑΓΙΣΣΑ ΦΥΛΑΚΑΣ

Η Μάγισσα ή Μάγος Φύλακας τελεί τα καθήκοντα του Φύλακα σε τελετές που τελούνται σε εξωτερικό χώρο για την ασφάλεια των μελών που βρίσκονται στον Ιερό Χώρο. Σε ειδικά τυπικά, η Μάγισσα ή Μάγος Φύλακας εξυπηρετεί ως κανάλι επικοινωνίας με παρουσίες που δεν βρίσκονται στον Ιερό Χώρο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΝ

ΑΡΘΡΟ 19ο
ΜΕΛΗ

Μέλη της Εκλεκτικής Σύναξης του Όφιου Ερμή θεωρούνται οι Δόκιμοι και οι Μυημένοι ενώ αναγνωρίζονται οι Φιλικά Προσκείμενοι ως άτομα με δυνατότητα συμμετοχής ανοιχτές δράσεις.

ΑΡΘΡΟ 20ο
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στην Εκλεκτική Σύναξη του Όφιου Ερμή θα πρέπει να εκφράσουν την επιθυμία τους γραπτά είτε με e-mail είτε με επιστολή και να συμπληρώσουν σχετική αίτηση. Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει, το αιτών άτομο ενημερώνεται για την θετική ή μη έκβαση της αίτησης.

ΑΡΘΡΟ 21ο
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ

Ο Υπεύθυνος Νέων Μελών διαχειρίζεται τις αιτήσεις που λαμβάνονται είτε ηλεκτρονικά είτε δια ζώσης. Ορίζει τις συναντήσεις ηλεκτρονικά ή δια ζώσης αναλόγως περιοχής και προσβασιμότητας. Κατόπιν ολοκλήρωσης των διαδικασιών, στέλνει αναφορά στους Μυσταγωγούς με την αξιολόγηση του και την πρόταση αναφορικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης.

Σε περίπτωση αμφιβολίας ή αναποφασιστικότητας για κάποια αίτηση, δύναται να πραγματοποιηθούν και επαναληπτικές συναντήσεις.

ΑΡΘΡΟ 22ο
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ

Υποψήφια μέλη χαρακτηρίζονται τα άτομα που έχουν κάνει αίτηση αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμα η αίτηση. Τα υποψήφια μέλη καλούνται να είναι διαθέσιμα για συνάντηση με τον Υπεύθυνο Νέων Μελών ή με άλλον Εκπρόσωπο του Όφιου Ερμή και εντός τριών μηνών από την ημερομηνίας υποβολής της αίτησης θα πρέπει να ενημερωθούν για την έγκριση ή μη της αίτησης.

ΑΡΘΡΟ 23ο
ΝΕΑ ΜΕΛΗ

Νέα μέλη χαρακτηρίζονται τα μέλη που έχουν γίνει δεκτά και είναι στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών που ορίζεται ως δοκιμαστικό. Στο διάστημα αυτό έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις δράσεις του Ναού αλλά δεν μπορούν να έχουν ενεργητική θέση στις τελετουργικές διαδικασίες.

ΑΡΘΡΟ 24ο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

Τα Μέλη που έχουν ολοκληρώσει τους 3 μήνες ελάχιστης δοκιμαστικής περιόδου, έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν για να γίνουν Δόκιμοι κάνοντας έναρξη της Εκπαίδευσης τους στην πρώτη τάξη της Ιεροσύνης.

ΑΡΘΡΟ 25ο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ

Άτομα που παραβιάζουν τους κανονισμούς του παρόντος καταστατικού ή παραβιάζουν τις βασικές αρχές της Σύναξης ή του Κράτους, θα αφαιρούνται κατόπιν σύγκλισης και συζήτησης από τους Μυσταγωγούς και Μάγους της Σύναξης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΡΘΡΟ 26ο
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται από τον Όφιο Ερμή γίνονται με σκοπό την ενημέρωση και εμβάθυνση στα πεδία μελέτης μας ενώ τα έσοδα που προκύπτουν από δωρεές αποδίδονται για τις ανάγκες του Όφιου Ερμή και στον διοργανωτή όταν συμφωνείται τέτοια ενέργεια.

ΑΡΘΡΟ 27ο
ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Οι Επικεφαλής Μυσταγωγοί του Όφιου Ερμή θεωρούνται de facto υπεύθυνοι των Μεντόρων.

Μέντορες είναι μέλη της Ιεροσύνης, της Μαγείας και της Μυσταγωγίας που έχουν πραγματοποιήσει εκπαίδευση μέντορα και μπορούν να αναλάβουν υπό την ευθύνη τους άτομα που ζητάνε να παρακολουθήσουν μαθήματα και σεμινάρια που οι ίδιοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς.

Οι Μέντορες μπορούν να έχουν μέχρι τρία άτομα που θα είναι υπεύθυνοι για την Ιερατική τους Εκπαίδευση ενώ μπορούν να επιβλέπουν συνολικά μέχρι πέντε άτομα.

Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις ορίζονται και επιβλέπονται από τους Μέντορες.

Οι Μέντορες ακολουθούν τις οδηγίες Εκπαίδευσης που αφορούν σε κάθε Μάθημα ή Σεμινάριο όπως έχει οριστεί από τους Επικεφαλής.

Οι Μέντορες έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την εκπαίδευση σε άτομο που θα τους ανατεθεί από τους Επικεφαλής στην περίπτωση που μπορούν να αιτιολογήσουν πλήρως και με σαφήνεια τους λόγους άρνησης.

Σε περίπτωση που κάποιος Μέντορας αρνηθεί για 3 διαδοχικές περιόδους δηλώσεων την ανάληψη κάποιου ατόμου, παύει από Μέντορας για διάστημα ενός έτους. Τα υπό επίβλεψη άτομα που μπορεί να έχει, ανατίθενται σε νέο μέντορα πριν την παύση του εν λόγω Μέντορα.

ΑΡΘΡΟ 28ο
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ

Τα μαθήματα διακρίνονται σε τρεις βαθμούς και ακολουθείται η δομή μαθημάτων όπως ορίζεται από τους Επικεφαλής Μυσταγωγούς. Κάθε βαθμός απαρτίζεται από 12 μαθήματα κορμού που περιλαμβάνουν θεωρία, ασκήσεις, ξόρκι ενώ ανά βαθμό υπάρχει ενότητα ξεχωριστή για να καλύπτει τις ανάγκες του βαθμού.

ΑΡΘΡΟ 29ο
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Η περίοδος δηλώσεων των διαθέσιμων σεμιναρίων είναι:

  • 22/9 – 1/11 (Mabon -> Samhain)
  • 22/12 – 1/2 (Yule -> Imbolc)
  • 22/3 – 1/5 (Ostara -> Beltane)
  • 22/6 – 1/8 (Litha -> Lughnasadh)

Ενώ η λίστα με τα διαθέσιμα σεμινάρια παραμένει διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Όφιου Ερμή.

ΑΡΘΡΟ 30ο
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ

Η περίοδος δηλώσεων των μαθημάτων Ιεροσύνης είναι:

  • 1/11 – 18/12 (Samhain -> Yule)
  • 1/2 – 18/3 (Imbolc -> Ostara)
  • 1/5 – 18/6 (Beltane -> Litha)
  • 1/8 – 18/9 (Lughnasadh -> Mabon)

ΑΡΘΡΟ 31ο
ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η αποστολή της αίτησης δεν συνεπάγεται αυτόματη αποδοχή αυτής. Με την ολοκλήρωση του διαστήματος δηλώσεων, τα μέλη λαμβάνουν γραπτή ενημέρωση για το αν μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και τα μαθήματα της Εκλεκτικής Σύναξης.

ΑΡΘΡΟ 32ο
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Με την ολοκλήρωση των Μαθημάτων και Σεμιναρίων ακολουθεί σχετική εξέταση που μπορεί να έχει θεωρητική ή πρακτική μορφή, να πραγματοποιηθεί γραπτώς ή προφορικώς ενώ υπεύθυνοι για την διεξαγωγή είναι οι Μέντορες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΟ 33ο
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ

Τα μέλη του Όφιου Ερμή διακρίνονται σε διάφορες θέσεις όπως αυτές αναφέρονται στο Κεφάλαιο Δεύτερο του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού. Η διάκριση των θέσεων αυτών γίνεται και μέσω της ενδυμασίας που καλούνται να φέρουν οι εκάστοτε θέσεις.

ΑΡΘΡΟ 34ο
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΜΥΗΜΕΝΩΝ

Οι Μυημένοι του Όφιου Ερμή καλούνται να φέρουν την βασική ενδυμασία και έπειτα αναλόγως θέσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Όλοι οι Μυημένοι φέρουν μαύρη εσθήτα και κουκούλα και μπορούν να φέρουν σε μεταγιον το σύμβολο του Όφιου Ερμή.

ΑΡΘΡΟ 35ο
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΑΝΑ ΒΑΘΜΟ

Τα μέλη της Ιεροσύνης φέρουν την γενική αμφίεση των Μυημένων και τα αξεσουάρ του Τορκ και του μενταγιον του Κάτω Τριγώνου.

Τα μέλη της Μαγειας φέρουν την γενική αμφίεση των Μυημένων και τα αξεσουάρ του Τορκ και του μενταγιον του Κάτω Τριγώνου και τιάρα με το Σύμβολο του Πεντάκτινου.

Τα μέλη της Μαγειας φέρουν την γενική αμφίεση των Μυημένων και τα αξεσουάρ του Τορκ και του μενταγιον του Κάτω Τριγώνου και στέμμα με το Σύμβολο του Πεντάκτινου με το Άνω Τρίγωνο.

ΑΡΘΡΟ 36ο
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΩΝ

Οι Δόκιμοι φέρουν την λευκή εσθήτα και το σύμβολο του Όφιου Ερμή σε μενταγιόν ή κεντητό.

ΑΡΘΡΟ 37ο
ΤΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

Οι Μυημένοι του Όφιου Ερμή καλούνται να φέρουν την ενδυμασία της θέσης τους σε όλες τις τελετουργικές συναντήσεις τους εκτός αν έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες από τους Μυσταγωγούς της Τελετής.

ΑΡΘΡΟ 38ο
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ

Οι Μυσταγωγοί της Τελετής φέρουν την ενδυμασία της Τάξης τους.

ΑΡΘΡΟ 39ο
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Οι Ιερείς των Σημείων φέρουν την ενδυμασία της Τάξης τους καθώς επίσης και το χιτώνιο ή το διακριτικό που προβλέπεται κατά την σύσταση της τελετής και θα αντιπροσωπεύει το Σημείο που αντιπροσωπεύουν. Πιο συγκεκριμένα, το χιτώνιο είναι στο χρώμα του Σημείου και στο κέντρο του στέρνου υπάρχει το αλχημικό σύμβολο του εκάστοτε στοιχείου που συνδέεται με το Σημείο. Έτσι, προκύπτει η παρακάτω αντιστοιχία:

  • Ανατολή: Τρίγωνο εστραμμένο προς τα πάνω με διαχωριστική γραμμή που τέμνει στο ένα τρίτο του τριγώνου παράλληλα με τη γραμμή βάσης. Το χρώμα της εσθήτας είναι κίτρινο ή κόκκινο
  • Νότος: Τρίγωνο εστραμμένο προς τα πάνω. Το χρώμα της εσθήτας είναι κόκκινο ή άσπρο
  • Δύση: Τρίγωνο εστραμμένο προς τα κάτω με διαχωριστική γραμμή που τέμνει στο ένα τρίτο του τριγώνου παράλληλα με τη γραμμή βάσης. Το χρώμα της εσθήτας είναι μπλε ή γκρι
  • Βορράς: Τρίγωνο εστραμμένο προς τα κάτω. Το χρώμα της εσθήτας είναι πράσινο ή μαύρο

ΑΡΘΡΟ 40ο
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΦΥΛΑΚΑ

Ο Μάγος Φύλακας φέρει την γενική ενδυμασία του αλλά αφαιρεί τα διακριτικά και διάσημα που φανερώνουν τη θέση του.

ΑΡΘΡΟ 42ο
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Οι Μυσταγωγοί Επικεφαλής της Εκλεκτικής Σύναξης φέρουν την ενδυμασία των Μυσταγωγών ενώ προστίθενται ένα χρυσό ή ασημί περιβραχιόνιο σε κάθε Επικεφαλής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
ΔΟΜΗ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ

Κάθε Εκλεκτική Σύναξη που δημιουργείται ως συνέχεια ή ως εξέλιξη αυτής του Όφιου Ερμή ακολουθεί τις παρακάτω βάσεις.

ΑΡΘΡΟ 43ο
ΒΑΣΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ

Στην εκλεκτική Συναξη ακολουθούνται οι βασικές αρχές της Εκλεκτικής Τέχνης της Μαγείας όπως αυτές παρουσιάστηκαν στα έργα των Doreen Valiente, Raymond Buckland και Scott Douglas Cunningham.

Κάθε σύναξη εργάζεται με την Θεά και τον Θεό και μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα Ονόματα και Παρουσίες ή να αναφέρονται στο γενικό πλαίσιο. Η εργασία κάθε Σύναξης είναι να διευρύνει τα όρια αντίληψης των μελών και να εργαστεί προς την ανώτερη βελτίωση αυτών.

Κάθε μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας Ανώτερης Γενεσιουργού Δύναμης χωρίς απαραίτητα να την ονομάζει ή να την ταυτίζει με το Θείο.

Η Δύναμη αυτή δεν είναι μεγαλύτερη ούτε μικρότερη από οποιονδήποτε άνθρωπο αλλά Ίση και εργάζεται σε πεδία που ακόμα ο Άνθρωπος δεν έχει συνειδητή και συνεχή πρόσβαση.

ΑΡΘΡΟ 44ο
ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ

Κάθε Εκλεκτική Σύναξη ακολουθεί τις 13 βασικές αρχές όπως αυτές εκφράστηκαν από το Συμβούλιο των Μάγων και Μαγισσών του 1974 και προσαρμόζονται στην Εποχή μας.

  1. Ασκούμε τελετουργίες για να συντονιστούμε με τον φυσικό ρυθμό των δυνάμεων της ζωής που χαρακτηρίζονται από τις φάσεις της Σελήνης και τα εποχιακά Τέταρτα και Σημεία.
  2. Αναγνωρίζουμε ότι η νοημοσύνη μας μας δίνει μια μοναδική ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον μας. Επιδιώκουμε να ζούμε σε αρμονία με τη Φύση, σε οικολογική ισορροπία προσφέροντας πληρότητα στη ζωή και τη συνείδηση μέσα σε μια εξελικτική αντίληψη.
  3. Αναγνωρίζουμε ένα βάθος δύναμης πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι εμφανές στον μέσο άνθρωπο. Επειδή είναι πολύ μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, μερικές φορές αποκαλείται «υπερφυσικό», αλλά το βλέπουμε σαν να βρίσκεται μέσα σε αυτό που είναι φυσικά δυναμικό για όλους.
  4. Αντιλαμβανόμαστε τη Δημιουργική Δύναμη στο σύμπαν ως εκδηλούμενη μέσω της πολικότητας – ως αρσενική και θηλυκή – και ότι αυτή η ίδια Δημιουργική Δύναμη βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους και λειτουργεί μέσω της αλληλεπίδρασης του αρσενικού και του θηλυκού. Δεν εκτιμούμε κανένα από τα δύο πάνω από το άλλο, γνωρίζοντας ότι ο ένας υποστηρίζει τον άλλο. Εκτιμούμε το σεξ ως ευχαρίστηση, ως σύμβολο και ενσάρκωση της ζωής και ως μία από τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στη μαγική πρακτική και τη θρησκευτική λατρεία.
  5. Αναγνωρίζουμε τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς, ή ψυχολογικούς, κόσμους – μερικές φορές γνωστούς ως Πνευματικός Κόσμος, το Συλλογικό Ασυνείδητο, τα Εσωτερικά Πεδία, κλπ. – και βλέπουμε στην αλληλεπίδραση αυτών των δύο διαστάσεων τη βάση για παραφυσικά φαινόμενα και μαγικές ασκήσεις. Δεν παραμελούμε καμία διάσταση για την άλλη, θεωρώντας και τις δύο απαραίτητες για την εκπλήρωσή μας.
  6. Δεν αναγνωρίζουμε καμία αυταρχική ιεραρχία, αλλά τιμούμε εκείνους που διδάσκουν, σεβόμαστε εκείνους που μοιράζονται τη μεγαλύτερη γνώση και σοφία τους και αναγνωρίζουμε εκείνους που έχουν δώσει θαρραλέα από τον εαυτό τους στην ηγεσία.
  7. Βλέπουμε τη θρησκεία, τη μαγεία και τη σοφία στη ζωή ως ενωμένες στον τρόπο που κάποιος βλέπει τον κόσμο και ζει μέσα σε αυτόν – μια κοσμοθεωρία και φιλοσοφία της ζωής που προσδιορίζουμε ως Μαγεία, τον Τρόπο της Wicca.
  8. Το να αποκαλεί κανείς τον εαυτό του Μάγο ή Μάγισσα δεν τον κάνει κιόλας – αλλά ούτε και η ίδια η κληρονομικότητα, ούτε η συλλογή τίτλων, βαθμών και μυήσεων. Ένας Μάγος ή μια Μάγισσα επιδιώκει να ελέγξει τις δυνάμεις εντός που κάνουν τη ζωή δυνατή για να ζήσει σοφά και καλά χωρίς να βλάψει τους άλλους και σε αρμονία με τη φύση.
  9. Πιστεύουμε στην επιβεβαίωση και εκπλήρωση της ζωής σε μια συνέχεια της εξέλιξης και ανάπτυξης της συνείδησης, που δίνει νόημα στο Σύμπαν που γνωρίζουμε και στον προσωπικό μας ρόλο μέσα σε αυτό.
  10. Η μόνη μας εχθρότητα προς τον Χριστιανισμό, ή προς οποιαδήποτε άλλη θρησκεία ή φιλοσοφία ζωής, είναι στο βαθμό που οι θεσμοί του έχουν ισχυριστεί ότι είναι «ο μόνος τρόπος» και έχουν επιδιώξει να αρνηθούν την ελευθερία σε άλλους και να καταστείλουν άλλους τρόπους θρησκευτικής πρακτικής και πίστης.
  11. Ως Μάγοι & Μάγισσες, δεν απειλούμαστε από συζητήσεις σχετικά με την ιστορία της Τέχνης, την προέλευση διαφόρων όρων ή την προέλευση διαφόρων πτυχών διαφορετικών παραδόσεων. Μας απασχολεί το παρόν και το μέλλον μας.
  12. Δεν αποδεχόμαστε την έννοια του απόλυτου κακού, ούτε λατρεύουμε κάποια οντότητα γνωστή ως «Σατανάς» ή «Διάβολος», όπως ορίζεται από τη χριστιανική παράδοση. Δεν αναζητούμε δύναμη μέσα από τα βάσανα των άλλων, ούτε δεχόμαστε ότι το προσωπικό όφελος μπορεί να προκύψει μόνο με την άρνηση σε κάποιον άλλο.
  13. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζητούμε μέσα στη Φύση αυτό που συμβάλλει στην υγεία και την ευημερία μας.

ΑΡΘΡΟ 45ο
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Κάθε Εκλεκτική Σύναξη για να σχηματιστεί θα πρέπει να έχει 3 Μυημένους. Από αυτούς θα πρέπει αποτελείται από τους Επικεφαλής της που δεν μπορούν να είναι παραπάνω από 3. Τουλάχιστον ένας Επικεφαλής θα πρέπει να είναι Μυσταγωγός και ένας ακόμα Μάγος ή Μάγισσα.

Κάθε Εκλεκτική Σύναξη προτείνεται να μην ξεπερνά τα 20 μέλη ενώ ιδανικά ακολουθείται η Αρχή των 13 μελών ανά Σύναξη.

Κορυφή