Ιστορικό Εξέλιξης

Ιστορικό Εξέλιξης

Ιστορικό Εξέλιξης

Αγαπητά Μέλη της Κορρελλιανής Ιθαγενούς Παράδοσης,
Είτε είστε μέλη του Εσωτερικού είτε του Γενικού Κύκλου σάς χαιρετούμε και σάς καλώς ορίζουμε,Δήλωση σχετικά με τις Αναταραχές

Για εσάς που είστε φίλ@ με τον Αρχ. Don, τέως Καγκελάριο και Πρώτο Ιερέα εν Αποστρατεία, ή είστε μέλη της ομάδας του facebook “Correllian Membership Hub” ίσως να έχετε δει πως από 27 Ιουλίου έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ διαφόρων αναρτήσεων με αφορμή κάποια e-mails.

Παρακάτω θα παραθέσουμε τα 2 e-mails και την απάντηση που υπήρξε ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούμε και εμείς απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση. Ενώ πιο κάτω θα παραθέσουμε και την δράση από τον Πρεσβύτερο και Αρχ. Eblis για την κατάσταση.

Ας ξεκινήσουμε με τα e-mails και τις απαντήσεις με σειρά αποστολής:

Ξεκινάμε με τον Πρώτο Ιερέα εν Ενεργεία Phoenix, στην συνέχεια με την Πρώτη Ιέρεια εν Αποστρατεία Krystel που στάλθηκαν στις 27 Ιουλίου στις 5:30 και 6:30 το πρωί αντίστοιχα και την απάντηση της Αρχ. Stephanie (πρώην Καγκελαρίου).

Όπως βλέπουμε από τα πρώτα 2 e-mails, η Αρχ. Stephanie θα έπρεπε να έχει διαπράξει τεράστια εγκλήματα για να χαρακτηριστουν οι δράσεις της ως Χιτλεριανές / Σταλινικές.

PictureΗ πρώτη αντίδραση πολλών μελών του Witan Council στο οποίο είναι μέλη όλοι οι Πρεσβύτεροι, τα μέλη της Άρχουσας Ιεροσύνης και οι Επικεφαλής Ναών, ΠροΝαών και Ιεροφυλακίων, οι Επικεφαλής Ταγμάτων και όλα τα επίτιμα μέλη ήταν να στηρίξουν τον προσωρινό Καγκελάριο έως ότου βρεθεί λύση.

Όμως σχεδόν 12 ώρες μετά τα πρώτα e-mails άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες που προκαλούσαν αντιφάσεις στην ιστορία που σχημάτιζαν τα e-mails. Αμέσως, ο Αρχ. Κωνσταντίνος ζήτησε να συγκλιθεί το Συμβούλιο των Witan για να συζητηθούν όλα, φανερά και ξεκάθαρα και να αποσαφηνιστούν όλες οι φήμες και να επέλθει μια ηρεμία απέναντι στην αναταραχή που είχε δημιουργηθεί. Κάτι που προβλημάτισε ήταν η εκ του παραθύρου δημοσίευση της κατάστασης που δεν είχε φτάσει σε μια ολοκλήρωση αλλά ήταν εν μέσω διαδικασιών ακόμα, από τον Αρχ. Phoenix που ανάρτησε τα 2 e-mails εκτός του Συμβουλίου και στον τοίχο του Αρχ. Don όπου πολλά μέλη της Παράδοσης έχουν πρόσβαση. 

Το κύριο ερώτημα που απασχολούσε όμως είναι αν όσα κατηγορούσαν την Αρχ. Stephanie ήταν αλήθεια και αν είχαν ακολουθηθεί οι κατάλληλες διαδικασίες για το έκτακτο Δ.Σ.

Στο διάστημα από 27 Ιουλίου μέχρι 1 Αυγούστου που βρήκε η απάντηση της Αρχ. Stephanie, συνέχιζαν πράγματα να αποκαλύπτονται αλλά ακόμα δεν υπήρχε κάποια επίσημη απάντηση στα ερωτήματα που εγείρονταν παρά μια στάση “αν σου αρέσει μείνε, αν όχι, φύγε”. Μετά την απάντηση της Αρχ. Stephanie που αναρτήθηκε στο προσωπικό της profile και στο Correllian Membership Hub και μετά την προσωρινή αφαίρεση της ανάρτησης από το Hub από τον διαχειριστή “MagickTV” που διαχειρίζεται ο Ser Ed (Hubbard), μάς ανακοινώθηκε πως τελικά θα γίνει σύγκλιση του Συμβουλίου των Witan την Κυριακή 6 Αυγούστου 17:00 (ώρα Ελλάδος). 

Πριν προχωρήσουμε στα της Συγκλίσεως, θεωρούμε απαραίτητο να αποκαλύψουμε τί μάθαμε κατά το διάστημα 27/7-5/8:

 • Η κατάσταση άρχισε να κλιμακώνεται από την στιγμή που ο (τότε) Καγκελάριος της Παράδοσης, Don, αρρώστησε τον Φλεβάρη του 2023. Τότε, ο ίδιος κάλεσε την Αρχ. Stephanie στο νοσοκομείο για να την ονομάσει επόμενη Καγκελάριο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από σχετικές αναρτήσεις. 
 • Τις ημέρες αυτές, ο Ed έλειπε σε ταξίδι και γύρισε. 
 • Όταν ο Don επέστρεψε στο σπίτι που διέμενε -την κατοικία της Αρχ. Laurie (Αρχειοφύλαξ της Παράδοσης, Πρόεδρος του Witchschool) που τον φιλοξενούσε επί 8 χρόνια- είχε συνάντηση με την Αρχ. Stephanie και σε αυτή την συνάντηση ήταν παρόντες ο Ed και ο σύζυγος και Πρεσβύτερος της Παράδοσης της Αρχ. Stephanie, Αρχ. Michael Neal. Στην συνάντηση αυτή ακούγεται η δήλωση του Ed, δήλωση που φαίνεται να είχε ειπωθεί και ημέρες πριν σε άλλο μέλος όπως και φράση που φαίνεται να επαναλαμβάνεται τους επόμενους μήνες. (όπως διαβάζουμε)
 • Ο Ed φαίνεται να δήλωσε παραίτηση των θέσεων του από την Εκκλησία 3 Μαρτίου ενώ 8 Μαρτίου ακολουθεί η ανακοίνωση της απομάκρυνσης του από τις θέσεις του. Η ανακοίνωση απομάκρυνσης έχει παρουσιαστεί από τον ίδιο, το αίτημα παραίτησης του όχι. 
 • Το ίδιο διάστημα, φημολογείται πως, ο Αρχ. Don ρωτάει τον Αρχ. Phoenix αν θα τον ενδιέφερε να αναλάβει Καγκελάριος – ενώ η Αρχ. Stephanie μόλις έχει ψηφιστεί και επίσημα πρόεδρος του Δ.Σ. της Κορρελλιανής Ιθαγενούς Εκκλησίας (Κ.Ι.Ε.) που αποτελεί την μοναδική και επίσημη νομική δομή της Παράδοσης. 
 • Τον Απρίλη, με απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ι.Ε., στον τραπεζικό λογαριασμό της, θα προστίθενταν 2 ακόμα άτομα καθώς μέχρι τότε μόνο ο Αρχ. Don είχε πρόσβαση και ήταν μοναδικός δικαιούχος στους λογαριασμούς της Εκκλησίας και του Witchschool. 
 • Μια ημέρα πριν το ραντεβού στην τράπεζα, ο Don έκλεισε τον λογαριασμό του στην τράπεζα και μέχρι και 10′ πριν το ραντεβού τους, δεν είχε πει τίποτα ενώ όταν το είπε, έδωσε απλά έναν φάκελο με €22,55 και είπε πως οι Πρόγονοι τού είπαν να τον κλείσει και πως τα χρήματα αυτά ήταν το υπόλοιπο του λογαριασμού. Παράλληλα, στην υπάλληλο της τράπεζας είπε ψέματα πως τον έκλεισε κατά λάθος. Όπως μαθαίνουμε, για να κλείσει στις ΗΠΑ τραπεζικός λογαριασμός, χρειάζεται να υπογραφούν ειδικά έντυπα και ακολουθείται ειδική διαδικασία που δεν γίνεται κατά λάθος. 
 • Στην ίδια επίσκεψη προς την τράπεζα (που ήταν κοντά στην κατοικία της Αρχ. Stephanie), θα πήγαινε να πάρει κοσμήματα και λοιπά αντικείμενα από την κατοικία της Αρχ. Stephanie για να πληρώσει για την μετακόμιση του καθώς μετά το επεισόδιο υγείας του είχαν αποφασίσει με τον Ed, να μετακομίσουν από Φλόριντα προς Ιλλινόις όπου μένει και ο υιός του Don. Τα κοσμήματα που πουλήθηκαν, γνωρίζαμε πως είναι της Παράδοσης αλλά ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είναι της προσωπικής του συλλογής. Έτσι, το κολιέ της Πρώτης Ιέρειας που χρονολογείται στην εποχή της ίδρυσης της Παράδοσης, και που θα δινόταν στην επόμενη Πρώτη Ιέρεια μετά τον θάνατο της Αρχ. Krystel, πουλήθηκε στον έρανο.
 • Τον Μάη, και χωρίς να ενημερώσουν την Laurie που τους φιλοξενούσε τόσα χρόνια και που έλειπε στην Ευρώπη, αποφάσισαν και έφυγαν ενώ είχαν συμφωνήσει να φύγουν αρχές Ιούνη μετά από ραντεβού με καρδιολόγο που ήταν προγραμματισμένο.
 • 21 Ιουνίου 2023, ο Ed ιδρύει την Κορρελλιανή Εκκλησία Κ.Ε., μη κερδοσκοπικό οργανισμό με πρώτη δήλωση στο manifesto της, την ίδρυση του Μητρικού Ναού.
  • Όσοι δεν γνωρίζετε για την λειτουργία της Παράδοσης, ο Μητρικός Ναός βρισκόταν στο Σικάγο όπου έκλεισε μετά από “κυνήγι Μαγισσών” την δεκαετία του 90 με αποτέλεσμα εκ τοτε να έχει μόνο πνευματική μορφή και να στήνεται/εκδηλώνεται κάθε φορά που γίνεται τελετή από την Πρώτη Ιεροσύνη που είναι και οι Επικεφαλής του Μητρικού Ναού.
  • Ο Μητρικός Ναός είναι αυτός που διατηρεί το αρχείο όλων των μελών
  • Ο Μητρικός Ναός είναι ο ένας εκ των τριών που λαμβάνει αιτήσεις για Μυήσεις και ένταξη
 • Στο Ιδρυτικό Συμβούλιο της Κορρελλιανής Εκκλησίας συναντάμε τα παρακάτω ονόματα:
  • Jason Mycroft
  • Donald Lewis
  • Cherry A Neuman
  • Lori Blackman
  • Chad Blackman
  • Ed Hubbard
 • Γνωρίζουμε επίσης πως έχει γίνει πρόσκληση να αναλάβουν τον Μητρικό Ναό της Κ.Ε., οι Phoenix & Alyssa, η Πρώτη Ιεροσύνη της Παράδοσης. Κάτι τέτοιο βέβαια θα νομιμοποιούσε την ύπαρξη της ως δομή της Παράδοσης.

Στις 6 Αυγούστου, το πρωί, ο Ναός του Δράκου – Dragon Temple – Templo Dragon εκ του Επικεφαλής και Αρχ. Eblis, Μέλος του Συμβουλίου των Πρεσβυτέρων προβαίνει στο εξής αίτημα: 

Σε περίπτωση που θέλετε να συνυπογράψετε, μπορείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

http://templodragon.org/question

 

Το Συμβούλιο των Witan

Στις 5 Αυγούστου ανακοινώθηκαν οι κανόνες συμμετοχής και προκάλεσαν αντιδράσεις. Θα δινόταν η δυνατότητα στον καθένα μας μόνο για 1 ερώτηση και χρόνος ομιλίας 45-60 δεύτερα. 

Έπειτα από συζήτηση, μάς δικαιολογούσαν την πράξη αυτή ως διασφάλιση χρόνου για να μιλήσουν όλοι και πως δεν έχουν παρά 3 ώρες να διαθέσουν για το Συμβούλιο γιατί δεν είναι μοναδική τους προτεραιότητα. 

Κατά την έναρξη του Συμβουλίου, που αναμένουμε να ανέβει στο Youtube από τις 7/8 και μέχρι και σήμερα που αναρτήθηκε το κείμενο δεν έχει ανέβει, ο Phoenix δήλωσε πως επίτηδες διέρρευσε τα e-mails γιατί έχει κλιθεί να κάνει το πέρασμα από την εποχή του Ιχθύ στην Εποχή του Υδροχόου που απαιτεί διαφάνεια. Βέβαια το πως η διαφάνεια αφορά μόνο στην μια όψη μιας κατάστασης και όχι στο σύνολο αφού δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που ζητήθηκαν, δεν έχουμε καταλάβει.

Ο Αρχιερέας Κωνσταντίνος απεύθυνε εν τέλει 3 ερωτήσεις καθώς λόγω συμμετοχής, υπήρχε χρόνος και τις παραθέτουμε:

 1. Απευθυνόμενος στον Πρώτο Ιερέα Φοίνιξ, αν του είχε γίνει πρόταση να αναλάβει Καγκελάριος από τον Μάρτη. Απάντησε όχι, ξέρουμε από 2 διαφορετικές πηγές και με screenshots ιδιωτικά, πως είχε ερωτηθεί και πως είχε απαντήσει θετικά.
 2. Ζήτησε να διευκρινιστεί τι γίνεται με τους οργανισμούς CNC (Κ.Ι.Ε. – Correllian Nativist Church) και CC (K.E. – Correllian Church) και ενώ τους ξέφυγε πως η Κ.Ε. όντως δεν έχει αναγνώριση από την Παράδοση, ζητούσαν από εμάς λύση, προτείναμε να βγει ανακοινωση που να διευκρινίζει και μετά από πίεση τις επόμενες ημέρες βγήκε μια απαράδεκτη αλλά διαχωριστική ανακοινωση.
 3. Εξαρχής ζητούσαν να επαναφέρουν τα καταστατικά και τους κανόνες λειτουργίες στην προ-Stephanie εποχή. Όταν τους ρώτησε τι ακριβώς θέλουν να επαναφέρουν και τι αλλαγές εν τέλει ισχυούν ή όχι (όπως πχ τα μύητρα που επηρεάστηκαν και προσαρμόστηκαν θετικά κατά την διοίκηση της Stephanie), δεν ξέρανε να απαντήσουν.

Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου τέθηκε ζήτημα περί της οικονομικής διαχείρισης πριν αναλάβει η Αρχ. Stephanie καθώς όλοι οι λογαριασμοί, Κ.Ι.Ε. και του Witchschool, ήταν με μοναδικό δικαιούχο τον Αρχ. Don. Μέλος του Δ.Σ. είχε ζητήσει -όπως προβλέπεται από το Δίκαιο των Η.Π.Α.- , τα οικονομικά στοιχεία από το 2020 Κ.Ε. Για να δοθούν αυτά τα στοιχεία, θα χρειαζόταν να δοθούν οι τραπεζικές κινήσεις που αφορούσαν τα σχετικά ποσά. Ο Αρχ. Don κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, ενώ ήταν παρών, δεν άνοιξε ούτε την κάμερα ούτε το μικρόφωνο να απαντήσει παρά έγραψε πως δεν αφορά στο Συμβούλιο και την συζήτηση αλλά είναι νομικό ζήτημα για το Δ.Σ. Μέχρι και σήμερα 19/8 δεν έχει παραδώσει οποιοδήποτε από τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί ενώ έχει διαβεβαιώσει τα μέλη της Πρώτης Ιεροσύνης πως θα το κάνει.  

Εν κατακλείδι, το Συμβούλιο δεν απάντησε σε καμιά ουσιαστική ερώτηση ενώ φαινόταν να ακολουθεί συγκεκριμένη γραμμή. Οι απαντήσεις που έχουμε λάβει ως τώρα είναι ασάφεια και υπεκφυγή με Motto το “αν δεν σας αρέσει, φύγετε”. 

 

Αποχωρήσεις

Ως Αρχειοφύλαξ για την Κορρελλιανή Παράδοση, μου ζητήθηκε από την Πρώτη Ιεροσύνη να κάνω μια δήλωση σχετικά με τις προϋποθέσεις για αποχώρηση από την Κορρελλιανή Παράδοση και την απόσυρση αντίστοιχων ομάδων της.

Ακριβώς όπως απαιτείται μια αίτηση για ένταξη στην Κορρελλιανή Παράδοση, έτσι απαιτείται επίσημη ειδοποίηση προς την Αρχειοφύλακα στη διεύθυνση RevLaurie@Witchschool.com για να αποχωρήσετε. Παρακαλώ να συμπεριλάβετε το νόμιμο ονοματεπώνυμο σας, τη διεύθυνση email που χρησιμοποιείτε για το Μητρώο της Παράδοσης και τον αριθμό του Πιστοποιητικού σας, αν είναι δυνατόν. Το να δηλώσετε απλώς στο Facebook ότι αποφασίσατε να φύγετε από την Παράδοση δεν σημαίνει ότι έχετε αποχωρήσει επίσημα.

Μόνο μετά τη λήψη του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα εμφανιστείτε ως "Παραιτηθείς" από το Μητρώο της Παράδοσης. Διαφορετικά, το μητρώο σας θα συνεχίσει να εμφανίζεται ως "Ενεργό".

Ομοίως, όπως απαιτείται μια αίτηση για να λάβετε ένα Ιεροφυλάκιο, Ναό, Τάγμα ή Ομάδα Μελέτης, έτσι απαιτείται επίσης ειδοποίηση στον Κήρυκα Witan, στη διεύθυνση WitanHerald@gmail.com, για να αποδεσμευτούν αυτές οι οργανωτικές ομάδες. Παρακαλώ να συμπεριλάβετε το πλήρες όνομά από οποιασδήποτε ομάδας(ών) θέλετε να καταργήσετε. Αυτή η ειδοποίηση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει το αίτημα να αφαιρεθούν οι ομάδες σας από τη σελίδα ομάδας στο Correllian.com. Λάβετε υπόψη σας ότι όταν οι ομάδες καταργούνται, δεν επηρεάζεται η ιδιότητα των Μελών της Παράδοσης που ανήκαν στην αντίστοιχη ομάδα. Κάθε μεμονωμένο μέλος της ομάδας θα πρέπει επίσης να ειδοποιήσει την Φύλακα των Αρχείων εάν η απόφασή του ήταν να αποχωρήσει από την Παράδοση.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με αυτές τις διαδικασίες, μη διστάσετε να απευθυνθείτε είτε στην Αρχειοφύλακα για προσωπικές παραιτήσεις είτε στον Witan Herald για ομαδική αποχώρηση μέσω των διευθύνσεων email που παρέχονται.

Πορευτείτε εν ειρήνη στο μονοπάτι που έχετε επιλέξει,
Rt. Rev. Ser Laurie Denman, AP CCE
Αρχειοφύλαξ,
Κορρελλιανή Παράδοση

Update:
Μετά την αποχώρηση της Laurie από την θέση στις 21/8, απευθύνετε τα αιτήματα σας στα παρακάτω στοιχεία:

Rev. Deb Cogar McGinley HPs RevDeborahMcginleyHP@gmail.com

Those of you who know my Pagan origin story know I investigated many religions before joining the Correllian Tradition in 2010.  I always explain there was always a “Yes, but” for all the religion I explored until Correllianism.  However, in 2023 I realized my “Yes, but” and it is time for me to walk away from teachings I love dearly because our leadership has forgotten or chosen not to follow them.  My “Yes, but” is that I have finally realized we are not a religion, but a personality cult built around Donald J. Lewis.

 1. Since 2/12 I have watched Donald Lewis lie repeatedly to others, in front of multiple witnesses. He and Edward Hubbard made living in my home a nightmare with the hostility and rage that they generated. By the end of March my children wanted me in therapy because of what they were doing. I lost my kidney in 2010 and for the first time ever I must work with a nephrologist to avoid dialysis.  The only change in my life is the stress the Tradition has put me under.
 2. On 4/5 Don ignored the Board authorized removal of him as the sole signer on the Correllian Nativist Church (CNC) corporate banking account and the addition of the then Chancellor, the CNC CFO, and the backup CNC CFO. He closed the account without written authorization from the CNC Board of Directors and lied to the banker who was working on the accounts with us. The CNC CFO was handed a bank envelope with $22.55 in it and was told by Don that it contained the closing balance of the account. What is he trying to hide by not granting access to the corporate banking account?
 3. Don also broke two vows to me regarding the trip to Powder Springs which he knew were needed to protect my mental health. My being his “sister” in the High Correll family and housing, feeding, clothing, and phone expense for eight years meant nothing to him. He has always and will always do exactly what he wants to do no matter how many people it harms. This behavior has driven Ed out of his life for years at a time, so it is not new with his illness.  He is simply an oath breaker.
 4. On 7/12 Edward notified the CNC leadership that he had incorporated the Correllian Church, Inc.(CCI) to provide local Correllians in Danville a center and to house a museum. The Board of Directors consists of 5 Board of Directors of CNC, two of which apparently hold the imperium of our 1st Priesthood Regents in the Tradition.  CCI is not affiliated with CNC, having not applied for any Temple or other group status.
 5. Don started public hate broadcasts on 7/13, exactly one month until the Tradition would be representing at Parliament with the largest contingent ever and a booth. His EGO could not let him walk into Parliament not in control of the Tradition, so he broke his Clergy vow to protect the serenity of the Tradition which led to an emergency board meeting being called.  Phoenix Coffin-Williams even participated in these hate broadcasts.
 6. On 7/16 I had to remind Don that a CEM Board meeting was not the appropriate place to air his personal grievances when he was very hostile to me in the entire meeting and accused me of stabbing him in the back.
 7. On 7/18 Phoenix, Allyssa Maxon Kemp, and Lori Blackman met privately with CNC Board Members to let them know Phoenix was calling an emergency Board meeting to remove Stephanie Neal as Chancellor. She had dared to use the power of her office as documented in the Bylaws, just as Donald Lewis used them before placing Stephanie in that role. The changes she made dared to expand democracy in a Tradition the Ancestors had guided us all to take public. These meetings were highly unethical and probably illegal as Lori is on the board of CCI. In these meetings half-truths and misinformation were fed to the CNC Board members prior to the vote.
 8. On 7/18 Phoenix held the emergency Board meeting and bullied the board into an immediate vote because Alyssa quoted the Bylaws which said “immediate”. He had already had a temper tantrum prior to the vote and those of us who were not included in the pre-meetings were aghast at the hostilities.
 9. On 7/27 Krystal Highcorrell removed Stephanie as 1st Priestess, replacing her with Alyssa accusing Stephanie of “crimes” that never occurred. As Master of Records I have never been approached to remove Ed from the Tradition.  There are 14 executions in the Tradition Registry and none of them are attributed to Stephanie as Chancellor.  However, there are 3 records that simply read “See Lord Don for more information.” So who did the “purge”?  I was never interviewed as part of Stephanie’s deeming where I could have provided volumes of information pointing to the harassment of her by Don and Ed.
 10. On 7/27 Phoenix announced the removal of Stephanie as Chancellor for “crimes” that, again, cannot be proved because they didn’t happen. He used inflammatory language like “Hitler like/Stalin like”.
 11. The 7/27 announcements were not done through the normal communication channels like the Correllian Membership Hub but rather through Don’s Facebook page, showing the world who was behind the removals.
 12. Since these announcements the Tradition has been in a tail spin. The Board of Directors along with the Elders and Witan want proof of wrongdoing on Stephanie’s part and they are being ignored.
 13. On 8/05 Phoenix threw yet another temper tantrum and yet again bullied Witan Members in the Witan Council Facebook group, resorting to calling people “racists” and that their words were the kind that got “black people killed”. No amount of reasoning with him stopped him from cowing Witan members into submission or forcing their decision to leave the Tradition.
 14. On 8/06 Phoenix and Alyssa held a Witan Council Meeting that gave no answer other than if you don’t feel comfortable here anymore leave the Tradition. Phoenix responded to a question as to when he knew he would call for the vote to remove Stephanie and his response was not until he was in the emergency meeting. Please see bullet 5.
 15. Also in the 8/06 Witan Council meeting Don was specifically asked if he would release the financial records for the CNC Corporate Account and the personal account he used prior to opening the CNC Corporate Account so that the CNC CFO could respond to the legal request of a CNC Board Member and the response form Don was that this was a legal matter, and he would not respond in the meeting. The request was made in the CNC Board of Director’s Facebook group on 8/5, Since that time several other Directors have added their name to the request and there is still no response from Don.

 

Well known signs you are in an organization that is a cult are as follows:

 1. Opposing critical thinking – Anyone asking for proof of Stephanie’s wrongdoing or challenging how people are being mistreated are attacked by leadership in public forums.
 2. Isolating members and penalizing them for leaving – It’s the temples/shrines/ and Orders that build this organization. Those who leave are vilified in public forums and lose years of investment of time, talent, treasure when they leave to uphold their honor and mental health.
 3. Emphasizing special doctrines outside scripture. – The use of lifetime Imperiums is not documented anywhere in our Bylaws but that was the weapon used to remove Stephanie.
 4. Seeing inappropriate loyalty to their leaders – Correllians are expected to follow any directives given by our leadership, without question. Those that question, get attacked.
 5. Dishonoring the family unit – purposefully blowing up the Tradition a month before Parliament dishonored us all
 6. Children are groomed to not question leadership – both Phoenix and Alyssa have told me that they are getting advice to follow that their guts are telling them is wrong, but they are following it anyway. First rule of being psychically aware is that you always follow your gut.
 7. Lack of financial transparency – Don has not provided the three years of financial statements as legally requested by multiple CNC board members. Since he as the only signer on the accounts there is no other legal alternatives except serving subpoena.
 8. Members attacked by leadership – as we have seen day in and day out from leadership and other board members since the 7/13 Don Lewis hate broadcasts began.


I previously committed to trying for a smooth transition as I hoped to fade into retirement, for other than my Temple and my students, which was communicated to the then 1st Priesthood on 05/30.  However, with the success of Ed carrying out the revenge plan he spoke of for months in my home, which included the below items, I can no longer hope for that and maintain my physical and mental health.

 1. Destroying Stephanie – Check
 2. Started his own rival Correllian Church – Check
 3. Destroy the Tradition – Pretty much there. Before this situation we had 7 people resign from the Tradition since the Tradition Registry was started.  As of this evening when I finished processing all the withdrawals we have lost:
  1. 50 Members
  2. 13 Temple / Shrines
  3. 10 Orders
  4. 5 WSI Deans and Mentors
  5. 16 Clergy Students

I realized I was repeating the lifelong pattern of sacrificing my physical and mental wellbeing for others by staying.  I was staying for my replacements and my students.  I cannot take this pattern into my next life cycle so I must break it.

Therefore today I am resigning from the Correllian Nativist Church.  I relinquish my titles as Arch Priestess, Elder, Joint Temple Head, Joint Order Head, CNC Directorship, President of Witch School, Dean of Mentors of Witch School, English Head of the Remote Initiation Team, Co-Host of International Pagan World Café, and CFO of Correllian Education Ministries. Since my Joint Order Head and Joint Temple Head, Bowen S. Barrs, has already left the Tradition, I am de-chartering both Chosen Path Church as a Correllian Temple and the Order of Web Weavers as a Correllian Order.  Please remove all information about the Temple and Order from all Correllian outlets including Correllian.com. All files for all my roles are on the Google Drives. 

I regret not being able to support my replacements and to guide my Witch School Students, but I must do this to protect my physical and mental health. I will always treasure most of the people I have met in the past 13 years in the Tradition, and I believed in the work I did for it.  But the Tradition is a cult and I never want to engage with its leaders again. Please do not contact me in any manner, written or verbally.

I hope all of you involved see the lessons the Universe is teaching you,

Laurie A. Denman, 301-3875

I give my resignation notice to the Correllian Nativist Tradition and all corporate entities attached to it. I do so because the leadership broke the basic tenets and oaths we swore to uphold in our initiations into clergy.

But why did you leave? In an interaction with Phoenix, I asked him why he considered someone’s condemnation about how he was speaking to a fellow High Priestess was seen, by him, to have a “racist vibe”. Phoenix immediately turned his anger towards me, saying I was part of the problem for the way I had tried to control his freedom of speech. Within a very few exchanges, he called me an ignorant white racist. He went off on tirades when several people spoke out in this thread saying they, too, were racists and were all condemning him for his skin color.

I had spoken out about his referring to Stephanie as Hitler-like in her actions prior to this. I did so publicly and in private messages. I have also spoken out when Don and Alyssa commented in ways I thought inappropriate. There was no singling him out. When I said it had nothing to do with his color but rather his aggressive bullying, he labeled me as violent, using words that “get black men killed”. He called me an ignorant and violent white racist who used words that can kill men of color, because I disagreed with his behavior in his first days as the regent of Don Lewis. He was very upset no one was praising or congratulating him for taking on the role (paraphrasing his words).

He thinks the disagreements and comments were all because he was “the only black man in the conversation.” Phoenix claimed he was giving “like for like” energy. Really? Me pointing your attack on Stephanie was horrific for the very specific terminology you used, and disagreeing with you calling someone racist is equal to being labeled a violent white racist using words that kill. That’s your equal? You, a professional counselor, and trained priest know the power of words and labels. You threw out the race card at least three times at various people with alarming speed. Hurtful, nasty, dangerous words by your own standards. I was being violent? You know nothing about me. We’ve never even met. Worse, Your snarling responses to anyone calling you out were loud and clear.

No one will be allowed to tell you your behavior is wrong while you spew venom from your mouth with the darkest of intent. I guess freedom of speech is a one-way street in your world. And let’s talk about violence. How do the people that believe in you and follow you without reservation now view me? I am someone you verbally abused because I stood up to your total lack of leadership skills. You want praise and respect? Earn it. I believe the true authority behind you, Donald Lewis, has said on video that leadership is a gift given to you and respect must be earned. You call me all those names then demand respect? Fealty? Obedience? That’s not ever going to happen.

You bluntly refuse to listen to many who raised voices of concern about your tactics. But then, you were following a coordinated attack lead by Don with his “I was stabbed in the back by Stephanie Neal” video. Your coordinated postings were a purposeful volley designed to blow up the membership’s stability. I understand, now, it was to separate the wheat from the chaff. Don has been at the game of Pagan politics for many years, he does nothing without intent and purpose. So why suddenly break his vow of serenity and toss away all the years of peaceful resolution behind the scenes? Why release you, Phoenix, upon anyone remotely dissident in discussing your grossly negligent behavior? To divide and purge the old organization. They’ve already started a new one with him in the seat of ultimate power. I suddenly understood.

Now is the time to remove any people deemed as “chaff”. You see, wheat sustains and feeds your basic needs. It nourishes you and provides comfort for you. That describes the obedient and loyal followers who never question why something is done. They turn their backs on foul deeds and surround the leader with unquestionable loyalty despite any wrongdoing. They are the most malleable and amenable to being manipulated because they do so willingly. The chaff is problematic. An irritant that blows in the wind and is hard to pin down. It holds no value. This describes the unhappy followers who are suddenly faced with leaders acting in complete opposition to everything we have been taught.

The difference is startling to them, and they begin asking why? Like chaff, they can’t be controlled. But they can be removed from the grain and discarded. I am chaff; Useless and no longer providing in an expected way. I no longer have value. For those of you who don’t know me. Let me give you a brief rundown of what my value was before your regent’s ugly condemnation of me. Joint head of Chosen Path Church, Joint head of the Order of Web Weavers, Member of Order of Artificers and major contributor to all of our fundraisers, member of the Remote initiation team, I helped edit classes for the new Witchschool website, I Anonymously paid for student’s clergy fees when they could not afford them, Temple mentor with 6 students, I produced videos for the great crystal web rituals, received the Golden Wand award for my dedicated work for the Tradition, I cut Don’s hair while he lived in Jacksonville, I publicly spoke about our faith and Tradition 3 times to various UU denominations, I personally motivated people to sign up to Witchschool, I appeared at Pagan Pride in Jacksonville as part of the Correllian family, and I represented my temple and our tradition to the best of my ability at all times.

I, too, at one time, believed in the oaths we took of treating each other like family. Of vowing not to break the serenity of our bonds with one another. Phoenix, after eviscerating several people, had the nerve to write a letter with Alyssa and declare his love for each and every one of us. Really? You’ve condemned me to be viewed as a vile member of the tradition. In what way does that show love? Your words hold sway, and you used them as a weapon. You are no leader. You are a puppet who will use whatever means he has in his possession to squash all opposition. You acted in exactly the same way you accused Stephanie of acting…Hitler-like. And, as any good manipulator does, you squash the opponents and leave fear and trepidation among those who still follow you.

Their voices are stopped out of fear that you will direct your next salvo of ugliness in their direction. Do you know how many people reached out to me privately and told me how appalled they were at your treatment of me? And yet…and yet, your unjust accusations silence them into submission. They dare not speak out for fear of your wrath. It’s an amazing tool used by many dictators and manipulators in the past. Of course, you would have studied this in your field of expertise as a licensed counselor. The ones who cheer Phoenix on for his attacks have no doubts and stand proudly next to him. I worry for those whose hearts hurt silently but only take a moment to feel pity for me before continuing on behind the very leader that left me on the side of the road. Your silence and lack of reaction shows you’re almost at the point of blind obedience. Once you’ve accepted my fate, it’ll be much easier to capitulate and be utterly silenced.

8.23.2023
Letter of Resignation
To The General Membership and Clergy of the Correllian Tradition;
Sending all blessings and genuine love to the members who gave freely of their gifts, treasure, and precious time to build this tradition over the years. Those leaving the Correllian Nativist tradition, know your years of dedication and hard work was not in vain, as you move to another path, strength and hope will return. Every painful moment of the past, is now transmuted to living stones with which, are in your hands and under your authority to build a unique altar to the Great Goddess and God living within each of us. This divine altar is your life.
The world has been readied to receive authentic wisdom designed to reveal the greatness within you. A partnership revealing every opportunity belongs to the pure open-hearted, where the world experiences your selfless wisdom and skills. Wicca / metaphysical individuals are continuing to rise, utilizing their gifts to help others receive the truth directly from the eternal Source of life, living in us.
The cruel posts by the Correllian Nativist Tradition’s mob of eight (according to Ed) are painful to read; essentially, this group calls anyone with a different opinion a “liar” or other harsh names, trying to discredit everyone standing up for the truth. Pushing people out of the tradition ensures they have control over the narrative.
The first day I was appointed chancellor is when Ed informed me how the tradition really works, who is the real head of the tradition and the tradition’s purpose. Then from the beginning, Ed, Don, Phoenix, and the others set in motion plans to disrupt the tradition and “take back the chancellorship.“ Anyone that knows me, knows I am not interested in titles or power over others.
Current members and former members have been sharing their unpleasant experiences these past few months; that they had with the top leadership. Every story Don told about these people from the past were untruths. Essentially, everything Don spread about them is what he did to them. I told them, I am not a fighter, yet do what you think is best for you, and your actions may be helpful for those who desire to make informed decisions for themselves and their families.
-
Highly regarded tradition members have stepped forward to speak, with clarity, concerning the statements they have seen in writings on the net and heard on videos. They have shared their wise views and what directly happened to them—asking critical legal questions as well, to no avail.
-
I resign from all positions within the Correllian tradition and its Board of Directors. Please remove all my teachings from the Correllian Tradition.
-
May truth finally wash-away confusion. I have loved serving you for almost twenty-one years and have learned so much from each of you. I have felt your love and support all these years, and it is my hope that you felt my love and support for you as well.
-
You have always been courageous and mindful throughout this sad time, all the while protecting your friends at every turn.
-
A fond farewell to each of you for now.
In Service to the Goddess and God,
Stephanie Leon Neal~
saneal@earthlink.net

Δράσεις και Συμπεράσματα

Επειδή, ως Ναός του Όφιου Ερμή έχουμε μάθει να λειτουργούμε συλλογικά, θα ακολουθήσουν 2 συναντήσεις για να συζητηθούν τα ως άνω και να παρθούν οι αποφάσεις για όλους και κυρίως για την ατομική εξέλιξη κάθε μέλους μας.

 • Στις 27 Αυγούστου στις 17:00 θα συγκλιθούν όλοι οι Ιερείς και οι Ιέρειες της Κορρελλιανής Παράδοσης, μέλη του Ναού και μη που υπάρχουν στο αρχείο μας.
 • Στις 30 Αυγούστου στις 20:00 θα συγκλιθεί ο Γενικός Κύκλος με όλα τα εγγεγραμμένα μέλη στον Ναό, σε δράση και μη, για ενημέρωση και περαιτέρω συζήτηση.

Καθώς οι εξελίξεις προχωρούν, μια λέξη φαίνεται να εμφανίζεται συνεχώς και θα την αναλύσουμε και παρακάτω. Η λέξη αυτή είναι του Κάλτ ή Σέκτας. Βάσει ορολογίας στην αμερικάνικη διάλεκτο, ένα καλτ ( cult ) χαρακτηρίζεται από τα εξής:

 • Έναν χαρισματικό ηγέτη που διατηρεί με διαφόρους τρόπους την εξουσία του και αλλάζει συνεχώς τους κανόνες για να μπορεί να διατηρεί την θέση του.
 • ο ηγέτης αυτός είναι σε θέση να ελέγξει τα οικονομικά της οργάνωσης και με αποκλειστική διαχείριση χωρίς ελέγχους.
 • Διατηρεί έναν κλειστό κύκλο εμπίστων που επιτίθονται σε οποιονδήποτε προκαλέσει την εξουσία του.
 • Ενώ παρατηρούνται στοιχεία χειραγώγησης που προσβάλλουν την ελεύθερη βούληση περιορίζοντας την σκέψη πέραν από των πλαισίων που ορίζει αυτός.

Δανειζόμενοι την τοποθέτηση στην επιστολή αποχώρησης του επίτιμου Μέλους μας και τέως Αρχειοφύλακα της Παράδοσης, ξέρεις πως βρίσκεσαι σε cult όταν:

 1. αντιτίθονται στην κριτική σκέψη – Όποιος ζητά αποδείξεις για το αδίκημα της Στέφανι ή αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κακομεταχειρίζονται, δέχεται επίθεση από την ηγεσία σε δημόσια φόρουμ.
 2. Απομόνωση μελών και τιμωρία τους για αποχώρηση – Είναι οι ναοί / ιερά / και τα τάγματα που χτίζουν αυτή την οργάνωση. Όσοι φεύγουν διασύρονται σε δημόσια φόρουμ και χάνουν χρόνια επένδυσης χρόνου, ταλέντου, θησαυρού όταν φεύγουν για να υποστηρίξουν την τιμή και την ψυχική τους υγεία.
 3. Έμφαση σε ειδικά δόγματα εκτός γραφών – Η χρήση των Imperiums εφ’ όρου ζωής δεν τεκμηριώνεται πουθενά στους κανονισμούς μας, αλλά αυτό ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση της Stephanie.
 4. Βλέποντας ανάρμοστη πίστη στους ηγέτες τους – οι Correllians αναμένεται να ακολουθήσουν οποιεσδήποτε οδηγίες δίνονται από την ηγεσία μας, χωρίς αμφιβολία. Εκείνοι που αμφισβητούν, δέχονται επίθεση.
 5. Η ατίμωση της οικογενειακής μονάδας – η σκόπιμη ανατίναξη της Παράδοσης ένα μήνα πριν από τη Βουλή μας ατίμασε όλους
 6. Τα παιδιά προετοιμάζονται να μην αμφισβητούν την ηγεσία – τόσο ο Phoenix όσο και η Alyssa μού (ΣτΜ: στην Laurie Denman) έχουν πει ότι παίρνουν συμβουλές για να ακολουθήσουν ότι τα ένστικτά τους τους λένε ότι είναι λάθος, αλλά το ακολουθούν ούτως ή άλλως. Ο πρώτος κανόνας της ψυχικής επίγνωσης είναι ότι ακολουθείτε πάντα το ένστικτό σας.
 7. Έλλειψη οικονομικής διαφάνειας – Ο Don δεν έχει παράσχει τις τριετείς οικονομικές καταστάσεις, όπως ζητήθηκε νομικά από πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της CNC. Δεδομένου ότι αυτός ως ο μόνος υπογράφων στους λογαριασμούς, δεν υπάρχουν άλλες νομικές εναλλακτικές λύσεις εκτός από την επίδοση κλήτευσης.
 8. Τα μέλη δέχτηκαν επίθεση από την ηγεσία – όπως έχουμε δει καθημερινά από την ηγεσία και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από τότε που ξεκίνησαν οι εκπομπές μίσους του Don Lewis στις 7/13.

Η περίοδος που διανύουμε ειναι εκρηκτική και φροντίζουμε να υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές για κάθε περίπτωση.

Να είστε ευλογημένοι,
Όφιος Ερμής

Παράρτημα #1

Στοιχεία και αναφορές που μας δίνονται για τα χρόνια που συναντάμε συμπεριοφορές που προμήνυαν την κατάσταση που εξελίχθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*