fbpx

Ώστε θέλεις να γίνεις Μάγισσα/Μάγος;

Τι είναι όλο αυτό το πράγμα με τη Μαγεία και τη Wicca ως Θρησκεία, τέλος πάντων στην Ελλάδα; Μήπως το να είσαι Μάγισσα ή Μάγος σημαίνει ότι μπορείς να δείχνεις με το δάκτυλό σου και να κάνεις πράγματα να συμβαίνουν; Σημαίνει ότι μπορείς να μάθεις να πετάς επάνω σε σκούπες και να μεταμορφώνεις ανθρώπους σε βατράχια;

Καλά… όχι ακριβώς!

Η Wicca ως Θρησκεία Ελλάδα αθήνα

Τι είναι η Wicca & ποιες είναι οι βασικές της θέσεις

Η Wicca ως Θρησκεία δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση της Μαγείας, παρά το γεγονός ότι τη χρησιμοποιεί. Η Wicca αφορά στη θέση σου στο Σύμπαν και στην εξέλιξή σου ως πνευματικό ον. Ασχολείται με την προοδευτική σου κίνηση στο προσωπικό σου πνευματικό μονοπάτι. Σχετίζεται με τη μάθηση, με την ανάπτυξη και με το να γίνεις το καλύτερο δυνατό που μπορείς.

Με άλλα λόγια, η Wicca ως Θρησκεία είναι ένας τρόπος κατανόησης και αλληλεπίδρασης με τη Θεότητα και το Σύμπαν. Είναι ένα θετικής ζωής μονοπάτι ανέλιξης και διεύρυνσης που μπορεί ο καθένας να διερευνήσει.

Βασίζεται στην ευλάβεια προς τη Φύση και τους κύκλους Της· στον σεβασμό προς τη Γη και όλα Της τα πλάσματα. Η Wicca εκτιμά τις φυσικές δυνάμεις του Σύμπαντος και τις βλέπει να αντανακλώνται στον κόσμο γύρω μας· σε κάθε άτομο και σε κάθε πράγμα.

Τρέφει μεγάλο σεβασμό για τη Θεότητα, η οποία έχει για εμάς τη μορφή Μητέρας και Πατέρα μαζί. Οι Wiccans πλησιάζουν τη Θεότητα μέσα από πολλά ονόματα και μορφές. Είτε αρσενικές είτε θηλυκές, αυτές προέρχονται από όλο τον κόσμο και από κάθε εποχή. Συχνά, συγκρίνουμε τη Θεότητα με ένα διαμάντι με πολλές όψεις: κάθε όνομα ή εικόνα για τη Θεότητα είναι σαν μία πλευρά αυτού του διαμαντιού. Κάθε πλευρά μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή. Όλες είναι όμορφες ως προς τον εαυτό τους. Αλλά όλες δεν παύουν να αποτελούν απόψεις μιας μοναδικής πέτρας.

Wicca ως Θρησκεία ελλάδα αθήνα greece

Ατομικότητα και η Wicca ως Θρησκεία

Η Wicca ως Θρησκεία πιστεύει ότι η Θεότητα έρχεται σε κάθε άτομο με τον τρόπο που είναι καλύτερα κατανοητός σε αυτό. Πρεσβεύει την άποψη, δηλαδή, ότι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο και στη Θεότητα είναι πολύ ιδιαίτερη, προσωπική και υποκειμενική. Δεν είναι εφικτό να έχουν όλοι την ίδια κατανόηση της Θεότητας. Καθώς δεν είναι όλοι στην ίδια θέση ή ικανοί να καταλάβουν τα ίδια πράγματα από την ίδια οπτική. Εξαιτίας αυτού, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τη σχέση κάποιου άλλου με τη Θεότητα, αφού κάθε άτομο δεν παύει να είναι διαφορετικό.

Συνεπώς, σεβόμαστε όλα τα ονόματα και τις μορφές που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να τιμήσουν τη Θεότητα ανά τους αιώνες. Η Θεότητα τα «χρειάζεται» όλα, για να έρθει σε όλους τους ανθρώπους με τον τρόπο που μπορούν να την κατανοήσουν καλύτερα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, με τον οποίο πλησιάζουν τη Θεότητα οι Wiccans, είναι η μορφή της Τριπλής Θεάς. Οι τρεις όψεις Της είναι η Παρθένα, η Μητέρα και η Γραία. Σύμβολό Της είναι η Σελήνη. Ο σύντροφός Της είναι ο Θεός. Θεωρείται ο Κυβερνήτης των κύκλων τού ηλιακού έτους και ονομάζεται ‒μεταξύ άλλων τίτλων‒ «Κύριος του Χορού». Το σύμβολό Του είναι ο Ήλιος. Θεωρούνται σαν πολικότητες, δηλαδή αντίθετες αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις, όπως η Ανατολική φιλοσοφική θεώρηση του Yin και του Yang.

Ηθική και η Wicca ως Θρησκεία

Η Wicca διαθέτει ισχυρή ηθική βάση. Με τον όρο «ηθική» εννοούμε ότι φερόμαστε ο ένας στον άλλο με έναν έντιμο και στοργικό τρόπο. Η Wicca έχει μόνο έναν Νόμο, ως προς τον οποίο συμμορφώνονται όλες οι παραδόσεις: «ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΛΑΠΤΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ». Με απλά λόγια: το πώς ντύνεσαι και με ποιον κοιμάσαι δεν είναι δική μας δουλειά ‒ αυτά τα θέματα δεν σχετίζονται με αυτό που εμείς εννοούμε «ηθική». Αλλά ένα ηθικό άτομο δεν πληγώνει άλλους ανθρώπους· κι αυτό είναι το κριτήριο για όλες τις ηθικές πράξεις: «Βλάπτω κάποιον;» αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ενεργείς εσφαλμένα.

Η Wicca είναι μία παγανιστική ή έμφυτη θρησκεία. Η λέξη «Παγανιστής» σημαίνει «από την εξοχή» (λατ. paganus) και αντανακλά το γεγονός ότι οι Παγανιστές ακολουθούν γηγενείς, ντόπιες θρησκείες αντί για τις «θρησκείες των Βιβλίων». Οι παγανιστικές θρησκείες κτίζονται μέσα στις χιλιετίες ως αποτέλεσμα των παρατηρήσεων και των εμπειριών των ανθρώπων: είναι ζωντανές, αναπτυσσόμενες θρησκείες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν. Kαι το κάνουν, όταν κρίνεται απαραίτητη η όποια αλλαγή. Οι παγανιστικές θρησκείες σέβονται τις φυσικές δυνάμεις και τους κύκλους της ζωής και είναι μέσα από την παρατήρηση και την αλληλεπίδραση που αυτές και τα «πιστεύω» τους οικοδομήθηκαν.

Η διαφορά με τις Βιβλικές Θρησκείες και της Wicca ως Θρησκεία

Επιπροσθέτως, η Wicca παραμένει εντελώς άσχετη με τις Βιβλικές θρησκείες (λ.χ. τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό, τον Ισλαμισμό και τον Σατανισμό). Όλες οι «θρησκείες των Βιβλίων» προέρχονται από μία υποτιθέμενη ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον Αβραάμ και τον Ιεχωβά, η οποία καταγράφεται στη Βίβλο τους. Οι θρησκείες αυτές, λοιπόν, μοιράζονται κοινά στοιχεία. Κάποια από αυτά είναι:

  • πίστη στην τελική Ημέρα της Κρίσης,
  • πίστη σε έναν ζηλιάρη και εκδικητικό Θεό,
  • πίστη στη βασική αμαρτία της ανθρωπότητας (το επονομαζόμενο «Προπατορικό Αμάρτημα»),
  • πίστη στην ανωτερότητα του αρσενικού φύλου και στην ιδέα της Κόλασης ‒ έναν τόπο αιώνιου μαρτυρίου.

Η πλειοψηφία αυτών των θρησκειών πιστεύει στο αλάθητο του Βιβλίου τους, της Βίβλου (και των σχετικών βιβλίων Ταλμούδ, το Κοράνι, τη Σατανική Βίβλο). Παρά το γεγονός ότι αυτά τα βιβλία γράφηκαν από ανθρώπους, οι θρησκείες αυτές ισχυρίζονται ότι γράφηκαν από τον Θεό: τούτο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Ασφαλώς, ΚΑΜΜΙΑ απολύτως από αυτές τις ιδέες δεν ασπάζεται η Wicca. Οι «θρησκείες των Βιβλίων» έχουν μία εντελώς διαφορετική καταγωγή από τις παγανιστικές θρησκείες και μία ‒σαφώς‒ πολύ διαφορετική ιστορία.

Σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα; Επικοινώνησε μαζί μας ή διάβασε περισσότερα για την Παράδοση μας εδώ. Μην ξεχνάς πως η δράση μας γίνεται στην Ελλάδα και πως ό,τι προσφέρουμε είναι στα ελληνικά. Γνώρισε μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Κορυφή