Ήλιος: Μύθοι & Μαγεία

Ήλιος: Μύθοι & Μαγεία

Η ανθρωπότητα λατρεύει τον Ήλιο από τότε που είδε την πρώτη ανατολή. Σε πολλές παγανιστικές παραδόσεις, εκτός από την λατρεία της Σελήνης, υπάρχει και η λατρεία του Ήλιου ως ουράνιο σώμα. Σε κοινωνίες που ήταν κυρίως γεωργικές και εξαρτιόνταν από τον Ήλιο για την επιβίωσή τους δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ήλιος θεοποιήθηκε. Ο Ήλιος ήταν, και εξακολουθεί να είναι πηγή φωτός, δύναμης, ενέργειας και ζεστασιάς.

Σε πολλές Wiccan παραδόσεις, ο Ήλιος είναι μία από τις πολλές όψεις του Θεού, που παραδοσιακά παρουσιάζεται με την μορφή του Κερασφόρου Θεού. Ο Θεός είναι η αρσενική όψη της πρωταρχικής θεότητας και είναι ίσος με τη Θεά, την θηλυκή όψη της πρωταρχικής Θεότητας. Είναι παιδί, αδερφός και σύντροφος της Θεάς. Είναι ο Άρχοντας του Χώρου και του Χρόνου ο οποίος κατά τη διάρκεια του Μαγικού Έτους των Wiccans παρουσιάζεται με διαφορετικές μορφές.

ηλιος, σεληνη, μαγεια, μυθοι, παγανισμος, wicca

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Ο Ήλιος φέρνει τα πάντα στο φως και τα καθιστά ορατά. Αυτός ίσως και να ναι και ο λόγος που έχει αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου τόση μεγάλη μεταφυσική σημασία. Σε κάθε μυθολογία υπάρχει και μια Ηλιακή Θεότητα. Η λαογραφία κάθε περιοχής θρίβει από ηλιακούς συμβολισμούς. Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι ιεροί χώροι και αρχιτεκτονικές δομές που φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί εν όλω ή εν μέρει για να λατρεύουν τον Ήλιο ως ουράνιο σώμα, αλλά και Ηλιακούς Θεούς. Πέτρινοι κύκλοι όπως το Stonehenge, πυραμίδες αλλά και κτήρια, όπως ο Ναός του Καρνάκ, είχαν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίζονται με τη θέση του Ήλιου στα Ηλιοστάσια και στις Ισημερίες.

Στα Απαλάχια Όρη, υπάρχει μια δεισιδαιμονία πως αν σκουπίζουμε το σπίτι μας μετά τη δύση του ήλιου, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μια ζωή φτώχειας. Ενώ όσοι ισχυρίζονται πως ξέρουν να διαβάζουν τον καιρό λένε πως εάν ο ήλιος λάμπει κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, αυτό σημαίνει ότι θα βρέξει ξανά την ίδια ώρα την επόμενη μέρα. Μια κόκκινη ανατολή προμηνύει ότι η βροχή έρχεται σύντομα.

ΗΛΙΑΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ

Στην Αρχαία Αίγυπτο, ο Ήλιος ήταν πηγή ζωής και οι άνθρωποι τιμούσαν και λάτρευαν τον Θεό Ρα. Είχε ανθρώπινο σώμα με κεφάλι γερακιού, στην κορυφή του οποίου έφερε έναν ηλιακό δίσκο. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία, ο θεός Ρα ήταν ο δημιουργός των θεών, των ανθρώπων και όλου του κόσμου. Έμβλημά του ήταν ο Ήλιος, το σύμβολο της ζωής, του φωτός και της γονιμότητας. Έδρα λατρείας του υπήρξε η πόλη Αννού ή όπως οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν : η Ηλιούπολη. Ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αιγύπτου και επομένως προστάτης των Φαραώ.

ηλιακη λατρεια, wicca, παγανισμος, αιγυπτιακή μυθολογια

Οι Αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τον Τιτάνα Ήλιο, γιο του Υπερίωνα και της Ευρυφαέσσας και αδελφό της Σελήνης και της Ηούς. Ο Ήλιος παρουσίαζε πολλές ομοιότητες με τον Θεό Ρα των Αιγυπτίων. Κάθε ημέρα ανέβαινε στο άρμα του, που έσερναν τέσσερα πύρινα άλογα, εμφανιζόταν το πρωί από έναν κόλπο του Ωκεανού, ταξίδευε ακούραστα όλη την ημέρα και φώτιζε τη γη  και το βράδυ κρυβόταν και πάλι στον Ωκεανό ή κάτω από τη Γη. Το νησί της Ρόδου ήταν ένα σημαντικό λατρευτικό κέντρο για τον Ήλιο. Ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, δημιουργήθηκε προς τιμήν του. Αργότερα, από τον 5ο αιώνα π.Χ. και μετά, ο Ήλιος σχετίστηκε με την Θεό Απόλλωνα αλλά παρέμειναν και ξέχωρες Θεότητες. Στη ρωμαϊκή μυθολογία ο Ήλιος ονομαζόταν Sol.

wicca, παγανισμος, αρχαια ελληνική θρησκεια, ηλιακή λατρεια, κολοσσος της ροδου, μυθοι, ηλιος

Σε πολλούς ιθαγενείς Αμερικάνικους πολιτισμούς, όπως αυτός των Ιροκουά, ο ήλιος αναγνωρίστηκε ως  ζωοδόχος πηγή ενέργειας. Πολλές φυλές εξακολουθούν να τελούν τον Χορό του Ήλιου κάθε χρόνο. Ο χορός αυτός βιώνεται ως ανανέωση του δεσμού που έχει ο άνθρωπος με τη ζωή, τη γη και την ανάπτυξη. Στους μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς, ο ήλιος συνδέθηκε με το θεσμό της βασιλείας και πολλοί κυβερνήτες διεκδικούσαν θεϊκά δικαιώματα λόγω της θεωρητικά άμεσης καταγωγής τους από τον ήλιο.

παγανισμος, wicca, μαγεια, ηλιακες θεότητες, μεσοαμερικάνικος πολιτισμός, μυθοι, ηλιος

ΗΛΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΑ

Μπορούμε να ενσωματώσουμε τη δύναμη και την ενέργεια του ήλιου στις μαγικές εργασίες μας με διάφορους τρόπους. Σε πολλές μαγικές εργασίες και τελετές η κίνηση που γίνεται σύμφωνα με την κίνηση του ήλιου στο ουράνιο στερέωμα -deosil – χρησιμοποιείται για να εγείρει ενέργεια και να φορτίσει ενεργειακά ένα αντικείμενο.

Η περίοδος των Ηλιακών Sabbats είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συντονιστούμε με τις ηλιακές ενέργειες και να γιορτάσουμε την θέρμη και δύναμη του Ήλιου. Ειδικά την περίοδο του Θερινού Ηλιοστασίου (Litha) αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε σε εξωτερικό χώρο και να απολαύσουμε την θέρμη του Ήλιου. Κατά την διάρκεια των Yule και Litha ( Χειμερινό και Θερινό Ηλιοστάσιο αντίστοιχα) μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με Ηλιακά Σύμβολα για να τιμήσουμε την ενέργεια του Ήλιου. Στο Yule γιορτάζουμε την αναγέννηση και επιστροφή του Ήλιου ενώ στο Litha την αποκορύφωση της δύναμης του Ήλιου. Μπορούμε ακόμη να αξιοποιήσουμε την Ηλιακή ενέργεια για να δώσουμε μια επιπλέον μαγική ενίσχυση στα Μαγικά μας Εργαλεία.

Στα πλαίσια των ενεργειακών κέντρων, Ο Ήλιος συνδέεται με το κέντρο του Ηλιακού Πλέγματος, το οποίο παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια στο σώμα μας και είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση των ζωτικών μας λειτουργιών. Επομένως είναι ιδανικό να εργαζόμαστε μαζί του όταν πρόκειται να εκτελέσουμε μαγικές εργασίες που αφορούν θέματα δημιουργικότητας, έμπνευσης και αυτοεκτίμησης.

ΗΛΙΑΚΑ ΦΥΤΑ

Στο κόσμο των βοτάνων και της φυσικής μαγείας πολλά είναι αυτά που συνδέονται ενεργειακά με τον Ήλιο. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν επίσης πως κάθε θεραπεία και θεραπευτικό φυτό σχετίζεται με τις ιδιότητες κάποιου ουράνιου σώματος, σύμφωνα με τις αρχές της αστρολογίας. Ο ήλιος σχετίζεται με όλα τα κίτρινου χρώματος βότανα και φυτά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών αυτών βοηθούν σε καρδιακά προβλήματα, ενδυναμώνουν και θερμαίνουν το σώμα και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάποια λειτουργούν ως αντίδοτα σε δηλητήρια, ενώ κάποια άλλα συνδέονται με την υγεία των ματιών.

wicca, θεραπευτικα βοτανα, μαγεια, παγανισμος, ηλιος, παραδοσεις

Πέρα από την μεγάλη τους θεραπευτική αξία στο σώμα, τα ηλιακά βότανα διαθέτουν και αρκετές μαγικές ιδιότητες.

 • Αγγελική – Προστασία, θεραπεία, εξορκισμός, μαντεία, τύχη, θάρρος.
 • Χαμομήλι – Ύπνος, όνειρα, ηρεμία, χρήματα, χαλάρωση, καθαρισμός, εξισορρόπηση
 • Χρυσάνθεμο – Μακροζωία, πνευματικότητα, προστασία
 • Ηλιοτρόπιο – Όνειρα, πνευματικότητα, προστασία, συγχώρεση, αφθονία
 • Καλέντουλα – Ψυχικές δυνάμεις, όνειρα, προστασία, τύχη, ευτυχία
 • Σουρβιά – Ψυχικές δυνάμεις, επιτυχία, προστασία, αγάπη, πνευματικότητα, , θεραπεία, έμπνευση.
 • Γκι – Γονιμότητα, προστασία, αγάπη, υγεία, όνειρα.
 • Βάλσαμο – Υγεία, δύναμη, αγάπη, μαντεία, ευτυχία, αλήθεια

ΗΛΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Πέρα από το φυτικό βασίλειο και ο κόσμος των ορυκτών διαθέτει αρκετούς ηλιακούς εκπρόσωπους. Όπως συναντάμε λίθους που απολαμβάνουν το φως της  Σελήνης, έτσι συναντάμε και λίθους που απολαμβάνουν το φως του Ήλιου. Και φυσικά κάθε ένα από αυτά τα ορυκτά έχει τις δικιές του μαγικές ιδιότητες.

 • Ηλιόπετρα- Ενέργεια, ηγεσία, ελευθερία, ζεστασιά, αφθονία, ανεξαρτησία και εξουδετερώνει την αρνητική ενέργεια και τον φόβο.
 • Τοπάζ- Λέγεται ότι είναι εμποτισμένο με την ενέργεια του θεού Ρα, προστασία, δύναμη, πνευματικότητα, νοημοσύνη, δημιουργικότητα, σοφία
 • Κιτρίνης- Θετική ενέργεια, χαρά, επιτυχία, πλούτος, αφθονία, υλοποίηση, θέληση, διαλογισμός.
 • Πυρίτης- κίνητρο, σοφία, δράση, φιλοδοξία, καθοδήγηση, προστασία, αυτοπεποίθηση, ευημερία.
 • Μάτι του Τίγρη- Ο λίθος αυτός πιστεύεται πως συνδυάζει την ενέργεια του Ήλιου και της Γης και χρησιμοποιούταν για να μεταδώσει δύναμη στον Θεό Ρα. Ζωτικότητα, χαρά, γείωση, ισορροπία, διορατικότητα.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ

Μια ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν οι τροχιές του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης ευθυγραμμίζονται και η Σελήνη βρίσκεται μεταξύ των άλλων δύο. Αυτό το κοσμικό γεγονός φέρει τις αθροιστικές αστρολογικές ενέργειες του Ήλιου και της Σελήνης. Ως εκ τούτου μπορούν να επηρεάσουν έντονα την ψυχολογία μας και φυσικό σώμα μας. Συμβολικά, μια Ηλιακή έκλειψη αντιπροσωπεύει μια αφύπνιση, την φανέρωση μιας αλήθειας, την υλοποίηση μιας νέας πραγματικότητας, μια αλλαγή στις νοητικές διαδικασίες.

ηλιακη εκλειψη, μαγεια, wicca, παγανισμος, ηλιος,

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ψυχικές και σωματικές πτυχές της ζωής μας θα έρθουν στο φως. Καθώς ο ήλιος αναδύεται από το σκοτάδι συμβολίζει επίσης την αναγέννηση και το βήμα από το σκοτάδι στο φως. Επομένως είναι μια καλή στιγμή να απελευθερώσουμε αρνητικά μοτίβα και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Καθώς η Σελήνη μπλοκάρει τον ήλιο, μπορούμε να εστιάσουμε σε τυχόν εμπόδια που έχουμε και καθώς ο ήλιος αρχίζει να εμφανίζεται πάλι, να τα απελευθερώσουμε.

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ

Δεν χρειάζεται να δούμε την έκλειψη για να δουλέψουμε με τη μαγεία της. Αν και δεν είναι ορατή σε όλα τα μέρη του κόσμου, η ενέργεια είναι εκεί για να την αξιοποιήσουμε. Αν η έκλειψη είναι κοντά ή ακόμα καλύτερα πέφτει πάνω σε ηλιοστάσιο ή ισημερία τότε θα φέρει τα χαρακτηριστικά της εορτής αλλά πιο ενισχυμένα. Κι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε! Μπορούμε να καθίσουμε σε στάση διαλογισμού σε εξωτερικό χώρο -εάν είναι δυνατόν- και να αφεθούμε να βιώσουμε τις κοσμικές ενέργειες την ώρα της έκλειψης. Τι σκέψεις έρχονται στο νου μας; Ανάβοντας ένα κερί μπορούμε να συντονιστούμε με την πρόσθεσή μας και να στέλνουμε την ευχή μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την έκλειψη για να ορίσουμε τους στόχους μας και να θέσουμε βάσεις για νέα ξεκινήματα. Με την ενέργεια της έκλειψης μπορούμε να φορτίσουμε και να ευλογήσουμε κρυστάλλους ή /και τα Μαγικά μας Εργαλεία.

ηλιακες θεότητες, μαγεια, παγανισμος, μυθοι, λαικες παραδοσεις

Είθε ο Ήλιος να μας φωτίζει και να μας ευλογεί πάντα.
                       Η φωτιά της δημιουργίας και της έμπνευσης.

ΠΗΓΕΣ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*