Όταν η Πανσέληνος «βάφεται» μπλε

Όταν η Πανσέληνος «βάφεται» μπλε

Ο κύκλος της Σελήνης αποτελούσε πάντοτε σημείο ενδιαφέροντος για τους ανθρώπους και όταν η Πανσέληνος «βάφεται» μπλε τραβάει τα βλέματα μέχρι και σήμερα. Ημερολόγια είχαν φτιαχτεί που στηρίζονταν στον κύκλο της Σελήνης και οι Πανσέληνοι ήταν συνήθως τα σημεία αναφοράς για την κάθε περίοδο. Ακόμα όμως και όταν είχαμε τα Σεληνιακά Ημερολόγια, ξέραμε πως κάποιες ημέρες «περισσεύουν» και αυτές εορτάζονταν και προσμετρούνταν με ειδικό τρόπο ανά Παράδοση.

Γιατί Μπλε;

Καθώς οι αιώνες κυλούσαν, τα ηλιακά ημερολόγια άρχισαν να κυριαρχούν στον τρόπο μέτρησης του χρόνου και έτσι η Σελήνη παρέμεινε στην μνήμη των αγροτών ως εργαλείο ενώ οι Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια αποτελούσαν σημεία αναφοράς για τις εποχές. Η μνήμη όμως είναι αρκετά ισχυρή, αυτό που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να τιμήσουν ως κύκλο, άρχισαν να το εντάσσουν στο υπάρχον σύστημα ημερολογίου.

Έτσι, η Μπλέ Πανσέληνος θεωρήθηκε αρχικά πως ήταν η τέταρτη Πανσέληνος σε μια εποχή που θα είχε 3 Πανσελήνους, έτσι η τέταρτη που ήταν απρόσμενη ονομαζόταν Μπλε. Μην ξεχνάμε πως οι 12 μήνες του ηλιακού ημερολογίου είχαν ήδη αποδώσει ονόματα στις εκάστοτε Πανσελήνους που συνέβαιναν στο διάστημα αυτών. Στην πορεία, άλλαξε ο ορισμός και Μπλε Πανσέληνος θεωρήθηκε η Δεύτερη Πανσέληνος σε έναν ημερολογιακό μήνα.

Το όνομα της εικάζεται πως έρχεται από ένα φυλάδιο της Ρωμαϊκής Εκκλησίας το 1528 που έθετε το παράλογο της Πανσελήνου να είναι μπλε αλληγορικά εννοώντας το παράλογο των Ιερέων να πιστεύουν σε ψευδεπιστολές που κυκλοφορούσαν.

Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες

  1. Αν τα κορίτσια που κοιτάξουν την Μπλε Πανσέληνο συλλάβουν, τότε το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι τέρας.
  2. Μια ωραία ιδέα για την Μπλε Πανσέληνο είναι να διαλέξετε λουλούδια και μούρα καθώς θα φέρουν αφθονία, αγάπη και κάλλος στη ζωή σας.
  3. Να έχετε ένα νόμισμα στη τσέπη σας και κοιτώντας την Μπλε Πανσέληνο, να γυρίζετε το νόμισμα για καλή τύχη.
  4. Εάν θέλετε να συλλάβετε και να κυήσετε, φροντίστε το κρεβάτι να είναι σταμένο προς το φως της Μπλε Πανσελήνου ώστε να ευνοηθεί η ευφορία.
  5. Εάν ένα μέλος της οικογένειας πεθάνει κατά τη διάρκεια της Μπλέ Πανσελήνου, τότε άλλοι 3 θάνατοι θα ακολουθήσουν
  6. Εάν κοιμάστε με το φως της Μπλε Πανσελήνου στο πρόσωπο σας, μπορεί να τρελαθείτε, τραβήξτε ή κλείστε τις περσίδες ώστε να κρύβουν το φως της καθόλη τη περίοδο της.
  7. Οι παλιοί κλέφτες πίστευαν πως αν επιχειρήσουν ληστεία τη Τρίτη ημέρα της Μπλε Πανσελήνου, θα αποτύχει.
  8. Εάν ένα άτομο αρρωστήσει κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης της Μπλε Πανσελήνου, τότε το άτομο αυτό θα πεθάνει σε 8 ημέρες.
  9. Εάν κοιτάξετε την Μπλε Πανσέληνο κοιτώντας μέσα από γυαλιά ή άλλο γυάλινο αντικείμενο, τότε η ατυχία θα σας κυνηγά για 30 ημέρες.
  10. Για να φύγει η μυρμιγκιά, φυσήξτε την εννιά φορές υπό το φως της Μπλε Πανσελήνου.

Όπως καταλαβαίνουμε, πολλές αντιλήψεις ήταν αντιφατικές στη φύση τους αλλά όλες αφορούσαν σε αλλαγή που επέρχεται υπό το φως Της. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν στη μαγεία του Πανσελήνου, τη γονιμότητά της. Ενώ οι αγρότες και οι κηπουροί φυτεύουν καλλιέργειες σύμφωνα με τους κύκλους Αυτής.

Τι θα συμβεί φέτος;

Φέτος είναι μια χρονιά που μάς ταλαιπώρησε αρκετά φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με συνθήκες που είχαμε να βιώσουμε ως ανθρωπότητα για περίπου 100 χρόνια. Αυτό όμως δεν σταματά την Γη από το να γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, ούτε την Σελήνη γύρω από τη Γη. Έτσι, στις 31 Οκτωβρίου 2020χ.κ. (ή 20ο έτος του Υδροχόου), η Πανσέληνος θα είναι η τέταρτη στην εποχή του φθινοπώρου που σηματοδότησε το Lughnasadh και κλείνει το Samhain, θα είναι και η δεύτερη Πανσέληνος του Οκτωβρίου καθώς ακολουθεί την προηγούμενη στις 3 Οκτωβρίου.

Γιορτάστε την γενεσιουργό δύναμη της καθώς φτάνει στη κορύφωση της με το Halloween να φωτίζει την νύχτα με το υποκοσμικό φως της Ιερής Γιορτής.

Πηγές:

wicca blue moon ερμηνεία αθήνα θεσσαλονίκη esbat ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*