CAIM και Κύκλος

CAIM και Κύκλος

CAIM και Κύκλος

Μια κέλτικη Παράδοση στις ημέρες μας που συνεχίζει…

Ιστορία και Παράδοση

caim wicca magic προστασία μαγεία

Η Κέλτικη Παράδοση έχει μια πληθώρα συμβόλων και πρακτικών που σχετίζονται με αυτά. Έτσι, το σύμβολο «CAIM» αποκτά την δική του αξία μέσα από διάφορες τελετές. Αρχικά το σύμβολο αυτό συσχετιζόταν με τις τελετές γάμου και το σύμβολο σχηματιζόταν στον βωμό. Ο λόγος; Ο κύκλος βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ανασφαλειών οπότε ενδυνάμωνε την ιερότητα και απομάκρυνε τα εμπόδια.

Ας πάμε ένα βήμα πίσω όμως και ας δούμε την ερμηνεία του συμβόλου αυτού. H λέξη «CAIM» είναι δανεική από την εβραϊκή λέξη «Κάιν» (Το γνωστό μυθικό τέκνο που υπήρξε ο πρώτος δολοφόνος) ενώ η συλλαβή CA χρησιμοποιείτο κατά τον μεσαίωνα ως πρώτο συνθετικό για πολλά Γαελικά ανδρικά ονόματα.

Το σύμβολο από την άλλη έχει μια διαφορετική ερμηνεία, αυτή της προστασίας ενώ ο όρος αποδίδεται ως «κύκλος» ή «να κάμπτω/λυγίζω». Κάτι προφανές αν προσέξουμε το σύμβολο που είναι σαν 2 κύκλοι που έχουν περιπλεχτεί. Έτσι, από την ερμηνεία και αρχική χρήση, θα λέγαμε πως ο «Κέλτικος Κύκλος» είναι αντιπροσωπευτικός του προστατευτικού κύκλου που συνοδεύει τον κατάλληλο ψαλμό.

Σύνδεση με τους γάμους

 Οι γάμοι στην Κέλτικη κουλτούρα ήταν για πολιτικούς λόγους και συνήθως γινόταν από μέλη διαφορετικών φυλών για να αντιμετωπίσουν κινδύνους από κλέφτες και από άλλες φυλές που θέλανε να τους επιτεθούν. Για αυτό και δεν ήταν παράξενο ακόμα και την ώρα του γάμου να συναντήσουμε καβγάδες ή μάχες να ξεκινάνε.

wicca handfasting προστασια μαγεια imbolc άνοιξη ελλάδαΓια να μην διαταχτεί η διαδικασία των όρκων μεταξύ του ζεύγους, οι Κέλτες σχημάτιζαν κύκλους προστασίας γύρω από αυτούς ψέλνοντας λέξεις δύναμης και προσευχής. Επιπλέον, ο άνδρας είχε την γυναίκα στα αριστερά του γιατί έπρεπε το δεξί του χέρι να είναι έτοιμο να τραβήξει το σπαθί του σε περίπτωση μάχης. Έτσι προέκυψε και η παράδοση με την γυναίκα να βρίσκεται στα αριστερά του άντρα στα μυστήρια ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Καθώς η παράδοση της προστασίας του ζεύγους έγινε συνήθεια, ο κύκλος άρχισε να σχηματίζεται με ξίφη ή λόγχες και αργότερα εντάχτηκε στην τελετουργική διαδικασία που οικειοποιήθηκαν διάφορες άλλες παραδόσεις για προστασία και συντροφικότητα, στα καλά και τα άσχημα που μπορεί να έρθουν κατά την διάρκεια του γάμου.

Ομοίως προέκυψε και η παράδοση με το δαχτυλίδι ως σύμβολο προστασίας και υπενθύμισης των όρκων.

Κύκλος Προστασίας

Στις ημέρες μας, το σύμβολο αυτό ως άλλος Κύκλος Προστασίας συνεχίζει να φέρει την συμβολική το σημασία για προστασία, για ολότητα, κοινωνία, σύνδεση με το σύμπαν και ως μια υπενθύμιση.

Μας προστατεύει πνευματικά και φυσικά από τον εαυτό μας και από όποιον θέλει να μας βλάψει ενώ μπορούμε να το σχεδιάσουμε και σε αγαπημένα μας πρόσωπα για προστασία.

Μας ενώνει καθώς η αρχική του χρήση αντιπροσώπευε αυτή την ένωση (στον γάμο) αλλά παράλληλα θα μπορούσαμε στις μέρες μας να πούμε πως ενώνει και τον εαυτό μας κατώτερο και ανώτερο.

Μας συνδέει με το σύμπαν καθώς μέσα από την δημιουργική του διαδικασία -ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε ψαλμούς- μας γειώνει και ενώνει με το σύμπαν.

Και μας υπενθυμίζει πως το σύμβολο του «CAIM» είναι η αγάπη της Θεότητας, μας θυμίζει πως είμαστε μια τέλεια εκδήλωση του σύμπαντος και ως τέτοιες εκδηλώσεις καλούμαστε να ζούμε την ζωή μας τόσο εμείς όσο και αυτοί που τους σχεδιάζουμε το σύμβολο.

caim wicca magic προστασία μαγείαΠρακτική σχηματισμού του «CAIM» για προστασία

Ένας τρόπος για να το σχηματίσουμε είναι να διαγράψουμε τον περιπλεγμένο κύκλο στο σώμα μας ή να το οραματιστούμε γύρω μας ενώ για εσάς που προτιμάτε περισσότερη κίνηση για να σας βοηθήσει στην ροή ενέργειας σάς έχουμε μια ακόμα πρόταση.

Όταν είμαστε έτοιμοι θα ξεκινήσουμε την «χορογραφία» μας και καθώς κοινούμαστε θα υψώσουμε το χέρι που μας βολεύει και σχηματίζουμε τον πεπλεγμένο κύκλο γύρω μας ενώ σε κάθε σημείο του ορίζοντα σταματάμε και ψέλνουμε. Θα δείτε πως στην πράξη, μετά από 2-3 φορές θα υπάρχει σχεδόν μια χορευτική κίνηση που θα οδηγεί κάθε κίνηση και στίχο.

Ξεκινάμε καταρχάς με αναπνοές που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε το σώμα και αφυπνίσουμε τον νου. Αφουγκραζόμαστε την φύση γύρω μας γιατί είμαστε κομμάτι αυτής, δεν προσπαθούμε να την αποβάλλουμε ή να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από αυτή.

Στην συνέχεια κοιτάμε προς τον Βορρά και στεκόμαστε όρθιοι ψέλνοντας:

«Περίβαλε μας Πνεύμα, Προστάτευσε μας από κοντά, Κράτα τον κίνδυνο μακριά»

Συνεχίζουμε στην Ανατολή όπου ψέλνουμε:

«Περίβαλε μας Πνεύμα, Φώτισε μας από κοντά, Κράτα το σκότος μακριά»

Συνεχίζουμε στον Νότο όπου ψέλνουμε:

«Περίβαλε μας Πνεύμα, Ειρήνευσε μας από κοντά, Κράτα το σκότος μακριά»

Συνεχίζουμε στην Δύση όπου ψέλνουμε:

«Περίβαλε μας Πνεύμα, Ελπίδα δώσε μας από κοντά, Κράτα το την αμφιβολία μακριά»

Επιστρέφουμε στον Βορρά για να ολοκληρώσουμε τον ψαλμό μας:

«Είθε να λάμπεις πάντα εμπρός μας
Είθε το αστέρι σου να μας καθοδηγεί από ψηλά
Είθε το μονοπάτι μας να είναι βατό στα βήματα μας
Και πίσω μας να είσαι με αγάπη Οδηγός,
Σήμερα, απόψε και πάντοτε!»

Πηγές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*