Ευχές για το Beltane

Φίλες και Φίλοι της Σελίδας του Ναού του Όφιου Ερμή ήρθε η ώρα για τις Ευχές για το Beltane,

Η Πρωτομαγιά και το Beltane όπως ονομάζεται στις περισσότερες παραδόσεις είναι μια αρχαία παράδοση που συναντάται και γιορτάζεται καθώς η Θεά ενώνεται με τον Θεό και ο Χορός της Ζωής επανεκκινεί.

Περνάμε στο Φωτεινό μέρος του Έτους όπου καλούμαστε να δράσουμε και να γιορτάσουμε!

Η εποχή μάς καλεί να προσέξουμε και υπεύθυνα και συνειδητά, αφηνόμαστε στον ρυθμό της Θεάς και του Θεού και χορεύουμε εκστατικά!

Να είστε ευλογημένοι

Ευχες για το Beltane wicca ελλάδα coven

Και επειδή πάντα είναι καλό να μαθαίνουμε και κάτι ακόμα, λίγα λόγια για το Beltane.

To Beltaine ή η Πρωτομαγιά είναι μια από τις μεγάλες και πιο ιερές γιορτές της Wicca καθώς τιμάται η Ένωση της Θεάς και του Θεού. Παραδόσεις και έθιμα όπως τα μαγιόξυλα και η γιορτή της Πρωτομαγιάς συνδέονται και προέρχονται από αυτήν την Αρχαία Γιορτή. Μπορεί επίσης να δείτε την γιορτή να λέγεται Bealttainn που σημαίνει «Λαμπρό Φως». Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από τον Κέλτικο Θεό Bel και την λέξη «teine» που σημαίνει φως. Πως όμως η Γιορτή αυτή ξεχώρισε ανάμεσα σε τόσες και γιατί έχει τόσο απασχολήσει τους σύγχρονους;

Το Beltaine είναι αντίστοιχη του Shamain (Σόουεν) και σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου όπως το Σόουεν της χειμερινής. Ιστορικά συναντάμε τους Κέλτες να είναι οι πρώτοι που γιορτάζουν την Πρωτομαγιά ως την ημέρα άφιξης του Καλοκαιριού. Ήταν τότε που για εκείνους άρχιζε να μεγαλώνει η μέρα αισθητά και να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που συνέβαιναν γύρω τους. Πολύ αργότερα θα δούμε αναφορές στους Γαλάτες και τους Ρωμαίους να τιμούν την Θεά την ημέρα της Πρωτομαγιάς αφού είχαν επηρεαστεί από τους Δρυίδες που γιόρταζαν εκείνη την περίοδο.

Προσαρμογή και αναγέννηση

Όταν οι παραδόσεις αυτές έφτασαν στο σημείο εξαφάνισης λόγω του Χριστιανισμού, οι γιορτές προσαρμόστηκαν και ντύθηκαν με μανδύα συμβόλων ώστε να γίνουν αποδεκτές και να παραμείνουν μέχρι και σήμερα ζωντανές με λίγες αλλοιώσεις. Έτσι, σήμερα παραμένει γνωστό το πάντρεμα του Θεού και της Θεάς που φέρει νέα ζωή στην γη. Είναι η παραδοσιακή στιγμή για την τελετή του handfasting και του έρωτα στην φύση για να πάρει ζωή και ενέργεια από τους νεόνυμφους.

Μια από τις πιο ζωντανές παραδόσεις που καμιά φορά συγχέουμε με τα Αναστενάρια είναι το άναμμα μεγάλων φωτιών. Το πέρασμα από αυτές κάνοντας ευχή είναι κάτι χαρακτηριστικό αλλά υπάρχουν και άλλες παραδόσεις όπως το πρωινό ξύπνημα. Τι είναι αυτό; Μια αρκετά παλιά παράδοση που ακολουθούσαν άντρες και γυναίκες. Οι γυναίκες έπλεναν το πρόσωπο τους την Αυγή ώστε να είναι όμορφες και Λαμπερές. Οι άντρες έπλεναν τα χέρια τους για να είναι δεξιοτέχνες την χρονιά που ακολουθούσε. Αλλά και ένα απλό μπουκέτο λουλούδια να συνθέσετε στην εξόρμηση που θα κάνετε στην φύση είναι αρκετά για να ευχαριστήσετε την Θεά και τον Θεό. Μπορείτε βέβαια να ενωθείτε αυτή την ημέρα των Ξωτικών που όπως και στο Σόουεν είναι φανερά.

Οπότε οι Ευχές για το Beltane ίσως μοιάζουν πρόσκαιρες αλλά είναι διαχρονικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*