Καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα

Καλοκαιράκι, άραγμα στο μπαλκόνι με μια λεμονάδα λεβάντας και ένα κομμάτι κερασόπιττα. Να φυσάει ένα απαλό αεράκι και ο βασιλικός να ευωδιάζει στο γλαστράκι. Ή ξάπλα κάτω από την ομπρέλα στην παραλία με ένα παγωμένο καφεδάκι και τον παραδοσιακό πλέον λουκουμά, ναι, αυτόν με τη ζαχαρίτσα! Το κύμα να βρέχει τα πατουσάκια και να πιτσιλάει αρμύρα. Τι λείπει; Μμμμμ…. Ένα βιβλίο!

Ή ακόμη καλύτερα μια λίστα με βιβλία! Μμμμμ ή ακόμη καλύτερα μια μίνι βιβλιοθήκη που να χωρά παντού με καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα. Εντάξει, γνωρίζω τη μαγεία της τεχνολογίας και πως αυτό το λένε e-book, αλλά εγώ θέλω να φυλλομετρώ και να μυρίζω τις σελίδες και να σημειώνω. Και στην τελική αφήστε με μωρέ να φαντάζομαι μια μαγική πτυσσόμενη καλοκαιρινή βιβλιοθήκη τσέπης με καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα!

Ναι, ξέρω σας αρέσουν τα βιβλία μαγείας και σας αρέσει να μελετάτε ξόρκια και τεχνικές και να μαθαίνεται για τα βότανα και τους λίθους και τις φάσεις της σελήνης και σύμβολα και αστρικά ταξίδια. Όμως νομίζω πως εδώ τώρα θα σήκωνε η κατάσταση ένα μαγευτικό λογοτεχνικό βιβλίο! Κάτι να μας ταξιδέψει!

Συγκέντρωσα λοιπόν 7 (μαγικός αριθμός, όχι τυχαίο, διότι δεν είμαστε τίποτα τυχάρπαστοι) λογοτεχνικά βιβλία που έχουν μαγικό ή παγανιστικό περιεχόμενο. Σας τα παρουσιάζω συνοπτικά ελπίζοντας να σας τραβήξουν το ενδιαφέρον και να τα απολαύσετε όσο κι εγώ!

Το άρωμα του ονείρου του Tom Robins (Jitterbug Perfume)

καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα, λογοτεχνία, μαγεία, εσωτερισμός, παγανισμός, βιβλία, wicca

Ένα μυστηριώδες μπλε φιαλίδιο, που φέρει πάνω του χαραγμένη την εικόνα του τραγοπόδαρου Θεού, περιέχει μια μαγική ουσία. Μια ουσία που ίσως είναι η μυστική ουσία του σύμπαντος και από την οποία έχουν απομείνει μόνο μερικές σταγόνες. Ο χρόνος τρέχει όλοι κάτι θέλουν να προλάβουν και ο συγγραφέας μας μεταφέρει στον τόπο και στον χρόνο διαρκώς προσφέροντας μας μικρά σοκ.

Αν θα επέλεγα μια φράση από το βιβλίο αυτό θα ήταν η εξής:

« Δεν μπορώ να πιστέψω πως τα πιο νόστιμα πράγματα έχουν τοποθετηθεί εδώ απλά και μόνο για να μας δοκιμάζουν, να μας βάζουν σε πειρασμό και να μας δυσκολεύουν να κερδίσουμε το μεγάλο βραβείο»

Με σύζυγο μάγισσα του Fritz Leiber (Conjure Wife)

Σκεπτικιστής σύζυγος, σοβαρός, καθηγητής πανεπιστημίου με τα όλα του, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του είναι μάγισσα! Τι σοκ! Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθότι σιγά-σιγά βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα ιστό που δεν είναι καθόλου γοητευτικός, αλλά μάλλον τρομαχτικός!

καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα, λογοτεχνία, μαγεία, εσωτερισμός, παγανισμός, βιβλία, wicca

Παραθέτω ένα μέρος του προλόγου του βιβλίου στην ελληνική του έκδοση από τις εκδόσεις Locus-7  από την Χριστίνα Σαββανή.

«Δεν υπάρχει ισχυρότερη νίκη για μια ιδέα ή κατάσταση από την υιοθέτησή της από το αντίπαλο στρατόπεδο, με χρήση όρων που μέχρι σήμερα θα την υποδομούσαν!

Ξεκινώντας να διαβάζω αυτό το βιβλίο, περίμενα ένα ακόμη ατμοσφαιρικό διήγημα με εθνολογικές προεκτάσεις και φαντασιακό υπόβαθρο. Και, φυσικά, σελίδα με τη σελίδα, λέξη με τη λέξη βρέθηκα να ατενίζω έναν ιστό ιδεών, ερμηνειών και δεδομένων που ανέτρεπαν αντιρρήσεις βαθιά ριζωμένες στη συνείδηση, κάνοντας αριστοτεχνική χρήση των γνώσεων του ασυνειδήτου.»

Ο τραγοπόδαρος Θεός της Dion Fortune (The Goat-foot God)

καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα, λογοτεχνία, μαγεία, εσωτερισμός, παγανισμός, βιβλία, wicca

Τι γίνεται όταν ένας εξωτερικά χορτάτος , αλλά εσωτερικά πεινασμένος νέος σπρώχνεται από την μοίρα σε ένα μυστηριώδες βιβλιοπωλείο, μέσα στο οποίο βρίσκεται ένας ακόμη πιο μυστηριώδης ηλικιωμένος κυριούλης; Και τι γίνεται όταν ο κυριούλης αυτός έχει μια όμορφη, ατίθαση και εξίσου μυστηριώδης ανεψιά; Ναι, ναι, καλά το μαντέψατε: Έρωτας! Και αν βάλουμε στο παιχνίδι έναν καλόγερο προηγούμενης εποχής και τον μεγάλο Θεό Πάνα …

Αν θα έπρεπε να επιλέξω μια αντιπροσωπευτική φράση από το βιβλίο, αυτή θα ήταν :

«Ήταν αποφασισμένος να αναζητήσει τον Πάνα με τις ίδιες μεθόδους που άλλοι άνθρωποι γυρεύουν το Χριστό. Μήπως αυτό ήταν μια τρομερή βλασφημία; Σίγουρα αυτό θα σκεφτόταν ο περισσότερος κόσμος. Όμως εκείνος δεν έδινε δεκάρα.»

Το ημερολόγιο ενός μάγου του Paolo Coelio (The Pilgrimage)

Πρόκειται για ένα μυητικό ταξίδι στα χνάρια του δρόμου των προσκυνητών του μεσαίωνα. Σύμβολο όσων βαδίζουν αυτό το δρόμο είναι ένα κοχύλι. Ο Μάγος ξεκινά να βρει ένα χαμένο αντικείμενο δύναμης και μέσα από τις περιπέτειές του ανακαλύπτει κομμάτια του εαυτού του που δεν ήξερε πως υπήρχαν.

καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα, λογοτεχνία, μαγεία, εσωτερισμός, παγανισμός, βιβλία, wicca

Σε κάποιο σημείο στο βιβλίο λοιπόν λέει:

«Αυτός ο δρόμος που κάνεις είναι ο δρόμος της δύναμης και οι μόνες ασκήσεις που θα διδαχτείς θα είναι ασκήσεις δύναμης και ισχύος. Το ταξίδι, που στην αρχή ήταν ένα μαρτύριο επειδή το μόνο που ευχόσουν ήταν να φτάσεις, αρχίζει να μετατρέπεται σε ευχαρίστηση, σε χαρά της αναζήτησης και της περιπέτειας.»

Δαιμόνιος Βάκχος, του Αντώνη Αντωνιάδη και της Αγγελικής Ράδου

καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα, λογοτεχνία, μαγεία, εσωτερισμός, παγανισμός, βιβλία, wicca

Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ με αρκετά παγανιστικά στοιχεία μέσα! Μια σειρά εγκλημάτων φέρνει κοντά έναν αστυνομικό και μια δημοσιογράφο οι οποίοι συνεργάζονται για την εξιχνίασή τους!  Αυτά που ανακαλύπτουν είναι πέρα από κάθε φαντασία και στο πτις φιτίλι βρίσκονται μπλεγμένοι στα βαθιά!

Παραθέτω απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, εκδόσεις POLRIS:

«Κάτι σκοτεινό έχει απλωθεί στην Ξάνθη. Στα χωριά, στα δάση και τα φαράγγια μια αρχαία μυρωδιά πυκνώνει τον αέρα. Είναι του παλαιού, το Μεγάλου Κυνηγού, του Κερασφόρου, του Ωμοφάγου…του δαιμόνιου Βάκχου.»

Το μυστήριο της τράπουλας, του Jostein Gaarder (The solitaire mystery)

καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα, λογοτεχνία, μαγεία, εσωτερισμός, παγανισμός, βιβλία, wicca

Το βιβλίο αυτό ήταν η πρώτη μου επαφή με τον μαγικό κόσμο της Μικρής Αρκάνας! Μαγεύτηκα δε τόσο πολύ που μετά από λίγο αγόρασα την πρώτη μου τράπουλα Ταρώ!

Η υπόθεση δίνεται αρκετά περιεκτικά στις πρώτες κιόλας σειρές του βιβλίου:

«Πριν από έξι χρόνια βρέθηκα στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο κι άφησα τη ματιά μου να πλανηθεί στο Αιγαίο. Πριν από ενάμιση σχεδόν αιώνα ο φούρναρης ο Χανς ταξίδεψε στο παράξενο νησί του Ατλαντικού Ωκεανού. Και πριν από διακόσια χρόνια ακριβώς, ο Φρόντε ναυάγησε ταξιδεύοντας από το Μεξικό προς την Ισπανία. Τόσο πίσω πρέπει να γυρίσω για να καταλάβω τους λόγους που έσπρωξαν τη μαμά να μας αφήσει και να φύγει για την Αθήνα»

Γουέντιγκο του  Algernon Blackwood (Wendigo)

Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκλονιστικά διηγήματα αυτού του συγγραφέα του τρόμου και του φανταστικού. Αφορά την αξέχαστη εμπειρία μιας ομάδας κατασκηνωτών, που προκάλεσαν το άγνωστο και εκείνο τους ανταποκρίθηκε γενναιόδωρα!

καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα, λογοτεχνία, μαγεία, εσωτερισμός, παγανισμός, βιβλία, wicca

Θα σας αφήσω εδώ τα λόγια του μεταφραστή Γ. Μπαλάνου από το  οπισθόφυλλο του βιβλίου από τις εκδόσεις Locus-7 :

“«Τα πιο Ευάλωτα σημεία ενός ανθρώπου», γράφει ο Άλτζερνον Μπλάκγουντ κάπου στο διήγημα, «είναι τα πόδια και τα μάτια επειδή αποζητούν την ομορφιά».

Τα πιο ευάλωτα, ναι, αλλά σε τι;

Μα… στο κάλεσμα κάποιων δυνάμεων πέρα από το ανθρώπινο- δυνάμεων που εδώ εκφράζονται μέσα από την αινιγματική υπόσταση του Γουέντιγκο.

Και τα θύματα του Γουέντιγκο.. άραγε, υπακούουν στο Κάλεσμα του άθελα τους και με τρόμο… ή με κάτι που «μοιάζει παράξενα με ξέφρενη αγαλλίαση»;

Ή και με τα δύο;”

Προς αναζήτηση λογοτεχνικών ταξιδιών

Αν έχετε διαβάσει κάποια από αυτά τα καλοκαιρινά παγανοδιαβάσματα θα χαρώ πολύ να διαβάσω στα σχόλια για την εντύπωση που σας έκαναν και το τί αίσθηση σας άφησαν. Θα χαρώ ακόμη περισσότερο αν θελήσετε να μου προτείνετε, πάλι στα σχόλια, κάτω από το άρθρο, λογοτεχνικά βιβλία που διαβάσατε και σας άρεσαν, πάντα με παγανιστικό ή μαγικό θέμα. Να έχετε ένα υπέροχο και μαγικό καλοκαίρι!

Σημείωση: Οι εκδόσεις των βιβλίων που έχω επιλέξει είναι αυτές οι οποίες έχω στην κατοχή μου. Ενδεχομένως να κυκλοφορούν τα βιβλία που προτείνω και από άλλους εκδοτικούς οίκους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *